2 MONTHS AGO • 1 MIN READ

«Τεμπέλικη» εξάσκηση: Προσπάθεια που πάει χαμένη

profile

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Γεια χαρά!

Ήρθε η ώρα για ένα ακόμα update για το course της Meta-Μάθησης.

Έχω ολοκληρώσει το πιο δύσκολο στάδιο της διαδικασίας, που δεν είναι άλλο από την οργάνωση του προγράμματος και τη δόμηση των ενοτήτων - με τρόπο που να βγάζει νόημα για σένα που θα το παρακολουθήσεις.

Οι ενότητες όπως διαμορφώνονται είναι 8 και κάθε επόμενη χτίζει πάνω στο υλικό που προηγήθηκε. Στην ενότητα 1, που είναι και η βασική θα δούμε τα εξής:

Εμπόδια (στη μάθηση), ο ρόλος του mindset, και πώς λειτουργεί η μάθηση

Είναι πολύ βασικό το να έχει καταλάβει κανείς πρώτα τι ΔΕΝ λειτουργεί για να αρχίσει να το αποφεύγει. Αυτό από μόνο του μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Παράλληλα με την κατανόηση του πώς μαθαίνει το μυαλό μας.

Τα στάδια που ακολουθούν, εφόσον έχω πια έτοιμη τη δομή, είναι λίγο πιο εύκολα.

Το επόμενό μου βήμα είναι η δημιουργία σημειώσεων για κάθε ένα ξεχωριστό μάθημα. Τα «σενάρια» για τη δημιουργία του course, θα μπορούσαμε να πούμε.

Όπως φαίνονται τα πράγματα, είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και το πρόγραμμα θα ανοίξει επίσημα τις εγγραφές του τον Φεβρουάριο του 2025. Όσοι έχετε ήδη γραφτεί από τις προ-εγγραφές θα αποκτήσετε πρόσβαση σε κάποιο από το υλικό νωρίτερα. 🙂

Για σήμερα σου έχω αυτό το tip:

Η συμβουλή της ημέρας

Υπάρχει σοβαρή διαφορά ανάμεσα στην «τεμπέλικη» και τη «συνειδητή» εξάσκηση.

Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να λύνει και να ξαναλύνει την ίδια άσκηση, ή να παίζει το ίδιο κομμάτι στην κιθάρα ξανά και ξανά κάνεις «τεμπέλικη» εξάσκηση. Είσαι δηλαδή στον αυτόματο και δεν παρατηρείς αυτό που κάνεις.

Με αυτό το είδος εξάσκησης μένεις στο ίδιο στάδιο και δεν εξελίσσεσαι. Παρόλο που σε κάνει να νιώθεις καλά, επειδή κάνεις πράγματα που ήδη ξέρεις.

Αν μένεις σε αυτά που ήδη ξέρεις, όμως, δεν μαθαίνεις και δεν δημιουργούνται καινούριες συνάψεις - απλά ενεργοποιούνται αυτές που ήδη υπάρχουν. Για να βελτιωθείς σε οτιδήποτε, χρειάζεται να κάνεις πράγματα που να είναι λίγο πιο δύσκολα από όσα ήδη μπορείς. Και να κάνεις λάθη.

Να θυμάσαι: Δεν είναι όλη η προσπάθεια ίση.

Η ποιότητα μετράει το ίδιο, αν όχι περισσότερο, από την ποσότητα. Για παράδειγμα, το πώς διαβάζεις ή εξασκείσαι έχει περισσότερη σημασία από το πόσο.

Τι να προσέξεις:

Είναι καλύτερα να μην εστιάζεις στο να κάνεις συνειδητή εξάσκηση, αλλά στο να αποφεύγεις την «τεμπέλικη», επειδή είναι πιο εύκολο να την ορίσεις.

Κάνουμε από συνήθεια «τεμπέλικη» εξάσκηση, οπότε την κάνουμε εκ των πραγμάτων πιο συχνά. Γι’ αυτό έχουμε και περισσότερες ευκαιρίες να μάθουμε και να καλλιεργήσουμε τη δεξιότητα του να την αποφεύγουμε.

Σκέψου:

Σε ποιο αντικείμενο νιώθεις ότι έχεις «κολλήσει» και δεν εξελίσσεσαι;

Βρες τρόπους να αποφεύγεις τον αυτόματο και να εξασκείσαι συνειδητά, και παρατήρησε τη διαφορά.

Και κάτι τελευταίο:

Θα ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σου να μοιραστείς αυτό το link και να γίνουν ακόμα περισσότερα τα άτομα που θα αλλάξουν τον κόσμου (τους) μέσα από τη Meta-Μάθηση. 🙂

Αυτά για σήμερα.

Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ.

Φύλλις

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή γράφτηκες στο newsletter μου.

Άρθρα | Podcast | ​Unsubscribe | Θεσσαλονίκη 56 626

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.