19 DAYS AGO • 1 MIN READ

Δεν υπάρχει χειρότερο αυτο-σαμποτάζ από αυτό

profile

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Δεν υπάρχει χειρότερο αυτο-σαμποτάζ από αυτό

Μας κρατάει πίσω και ρίχνει την ποιότητα ζωής μας

***

Γεια χαρά!

Βρισκόμαστε λίγο πριν την αλλαγή του έτους. Παράλληλα με την ανασκόπηση που κάνουμε, πολλοί/ές σκεφτόμαστε τους στόχους για το 2025.

«Θα ξεκινήσω γυμναστήριο.»
«Θα κάνω διατροφή.»
«Θα κυνηγήσω την προαγωγή.»

Πολλά «θα», μεγάλα και σημαντικά.

Τι γίνεται, όμως, με τα μικρά; Εκείνα που επηρεάζουν το πώς ζούμε από μέρα σε μέρα; Εκείνα που μακροπρόθεσμα καθορίζουν το κατά πόσο θα είμαστε συνεπείς και θα πετύχουμε τους μεγάλους μας στόχους;

Οι μεγάλοι στόχοι εξαρτώνται από τα μικρά πράγματα που κάνουμε από μέρα σε μέρα. Αυτά που δεν σκεφτόμαστε ιδιαίτερα και τα θυσιάζουμε εύκολα, αλλά επηρεάζουν το πώς κυλάει η μέρα μας, καθορίζουν τη διάθεσή μας και το ίδιο μας το κίνητρο για το οτιδήποτε.

Έχεις σκεφτεί να ορίσεις στόχους για αυτά τα μικρά που τελικά είναι τα πιο μεγάλα και σημαντικά; 🙂

Πάμε να δούμε το πιο βασικό από όλα…

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα.

Πρώτα, όμως, μια υπενθύμιση:

Είμαστε ο μέσος όρος των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε.

Στο ABC ανεβάζουμε αυτόν τον μέσο όρο.

Από 1/1/2025 η αξία της συνδρομής του ABC θα αυξηθεί για όλες τις νέες εγγραφές. Για σένα που είσαι μέλος ή που θα γραφτείς μέχρι τις 31/12/2024 η αξία θα παραμείνει αυτή που είναι.

Να σε περιμένουμε;

Το σκεπτικό

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινά η μέρα θέτει τον ρυθμό με τον οποίο συνεχίζεται.

Το παζλ της ζωής αποτελείται από πολλά μικρά κομμάτια. Κάθε μέρα είναι ένα τέτοιο κομμάτι. Η συνολική εικόνα που πάμε να δημιουργήσουμε είναι το σύνολο των στόχων και των επιθυμιών μας.

Το κατά πόσο τα κομμάτια του παζλ ταιριάζουν μεταξύ τους και μπορούν να συνθέσουν αυτήν την εικόνα, εξαρτάται από το τί κάνουμε από μέρα σε μέρα.

Το πρώτο που θυσιάζουμε οι άνθρωποι στον βωμό του να πετύχουμε οτιδήποτε είναι ο ύπνος μας. Έχεις σταθεί να αναλογιστείς πόσο σου κοστίζει αυτό;

Η πρακτική

Τι χάνεις με το να μην κοιμάσαι καλά;

Στο μάθημα 4.4 του The No BS Journaling Method μιλάμε για τα Κυρίαρχα Ερωτήματα. Δεν θα σου πω πώς ακριβώς δουλεύει η πρακτική, μπορείς να παρακολουθήσεις το συγκεκριμένο μάθημα. (Αποκτάς πρόσβαση από εδώ.)

Θα σου πω, όμως, ότι αξίζει να θέσεις αυτό το ερώτημα στον εαυτό σου και να το απαντήσεις.

Ο φόβος του να χάσουμε κάτι είναι πολύ ισχυρότερος από τη χαρά του να κερδίσουμε. Ίσως το να συνειδητοποιήσεις πόσα χάνεις με το να μην κοιμάσαι αρκετά, σε βοηθήσει να κάνεις σημαντικές αλλαγές.

Ένα από αυτά που χάνεις είναι η δυνατότητα να συγκεντρώνεσαι, να μπαίνεις σε flow και να είσαι πολύ παραγωγικός/ή. Ένα άλλο είναι η ικανότητα να θυμάσαι. Ένα τρίτο είναι χρόνια από τη ζωή σου. Κυριολεκτικά.

Απάντησε το ερώτημα και σκέψου τί μπορείς να κάνεις γι’ αυτό. Να θυμάσαι:

Οι μεγάλοι σου στόχοι εξαρτώνται από τα μικρά κομμάτια του παζλ. Το αν αυτά ταιριάζουν με τη συνολική εικόνα που θέλεις να δημιουργήσεις καθορίζεται από την ποιότητα του ύπνου σου.

Τo quote

«Ο ύπνος είναι ο ελβετικός σουγιάς της υγείας. Όταν ο ύπνος είναι ανεπαρκής, υπάρχει αρρώστια και ασθένεια. Και όταν ο ύπνος είναι άφθονος, υπάρχει ζωτικότητα και υγεία.»

~ Matthew Walker | Βρετανός συγγραφέας, επιστήμονας και καθηγητής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Προτείνω να ακούσεις αυτό το podcast. Θα σε βοηθήσει πολύ να απαντήσεις το παραπάνω ερώτημα.

Book Club Friday

Η κύρια ιδέα σήμερα (Σε συνδυασμό με το κεφάλαιο 3):
Το να μπαίνουμε σε κατάσταση Flow (Ροής) έχει πολλά οφέλη. Τότε είναι που βιώνουμε μεγάλη ικανοποίηση από αυτό που κάνουμε, ενώ παράλληλα είμαστε η καλύτερή μας εκδοχή.
Η ποιότητα της ημέρας μας και της ζωής μας βελτιώνεται όταν είμαστε σε θέση να λειτουργούμε σε αυτό το επίπεδο Βέλτιστης Εμπειρίας (Optimal Experience). Όταν αυτό λείπει, όλο το σύστημα απορρυθμίζεται με τον καιρό.
Για να μπούμε σε Flow, όμως, χρειάζεται να πληρούνται κάποια κριτήρια. Ένα μυαλό που λειτουργεί με «καμένα λάδια», αδυνατεί να συγκεντρωθεί και να λειτουργήσει όπως θα μπορούσε.
Έχοντας αυτό στο μυαλό, αξίζει φέτος να συμπεριλάβεις στην ανασκόπησή σου την ποιότητα του ύπνου σου, που είναι ο βασικότερος παράγοντας για μια καλή ζωή.
Δεν αρκεί, όμως, το να πεις «κοιμάμαι καλά ή δεν κοιμάμαι καλά». Υπάρχουν κριτήρια που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις κατά πόσο ο ύπνος σου είναι ποιοτικός.
Ποια είναι αυτά;
...

Η συνέχεια απόψε στις 20:00. Στο ABC.

Αν δεν είσαι μέλος, γίνε. Τι περιμένεις; 🙂

* * *

Και κάπου εδώ τελειώσαμε. Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου - σημαίνει πολλά για μένα.

Αν σου αρέσουν όσα διαβάζεις, παρακαλώ πρόσθεσε το email μου στις επαφές σου ή απάντησε εδώ με ένα «Γεια!» (βοηθάει στο να παραδίδονται τα emails).

Αν όχι, ξεγράψου παρακάτω.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Φύλλις

Υ.Γ.: Η «Γωνιά της Μάθησης» έχει ένα νέο επεισόδιο που σε περιμένει να το ακούσεις. Θέμα αυτού, το πώς εφαρμόζουμε τον κανόνα 80/20 στη μάθηση. Μπορείς να το ακούσεις εδώ.

Και από εδώ μπορείς να μάθεις για το online course της Meta-Μάθησης και να γραφτείς στη λίστα αναμονής.

Σου άρεσε το newsletter; Παρακαλώ μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. (Για κάτι που γράφτηκε με πολλή φροντίδα και μεράκι. 🙂)

Καινούρια/ος στην παρέα; Γράψου στο newsletter από εδώ (είναι δωρεάν).

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή γράφτηκες στο newsletter μου.

Άρθρα | Podcast | ​Unsubscribe | Θεσσαλονίκη 56 626

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.