«Βάζω πολλά στο πρόγραμμα και δεν τα καταφέρνω.»
Είναι αυτό κάτι που σκέφτεσαι συχνά;
|
Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που μου επικοινωνείτε.
Δεν σας αδικώ. Είναι φαινόμενο της εποχής το να προσπαθούμε να πετύχουμε όλο και περισσότερα.
Λίγο το FOMO, λίγο η υπερπληροφόρηση που επικρατεί τριγύρω, λίγο η ανάγκη μας να ανήκουμε σε έναν κόσμο που τρέχει…
Δεν είναι κακό να θέλεις να είσαι παραγωγική/ός. Υπάρχει όμως ένα πολύ βασικό πρόβλημα με την παραγωγικότητα:
Την έχουμε θεοποιήσει και έχουμε ξεχάσει ποιος είναι ο απώτερος στόχος.
Βάζουμε πολλά στο πρόγραμμα και έχουμε πειστεί ότι όσο περισσότερα κάνουμε τόσο το καλύτερο. Το οξύμωρο είναι ότι αυτό τελικά μας κρατά στάσιμους.
Όσο περισσότερα προσπαθείς να τικάρεις στη λίστα σου, τόσο λιγότερο είσαι σε θέση να εστιάσεις σε αυτά - να πας σε μεγαλύτερο βάθος, να τα κάνεις καλά.
Συμβαίνει και στην προσωπική ανάπτυξη: Βιβλία, podcasts, σεμινάρια… Προσπαθείς να τα χωρέσεις όλα. Κάθε τί που ακούς σου φαίνεται σημαντικό και χρήσιμο.
Αυτό λέγεται Ψευδαίσθηση της Εξέλιξης. Ή Action Faking. Η τάση του να κάνουμε πράγματα που φαινομενικά μας εξελίσσουν. Στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τα λίγα και ουσιαστικά.
Και έτσι, τίποτα δεν αλλάζει.
Δεν είναι η παραγωγικότητα ο απώτερος στόχος, αλλά το να ζούμε καλά.
Να κάνουμε περισσότερα (από εκείνα που μετράνε) σε λιγότερο χρόνο και να μπορούμε να χαιρόμαστε τη ζωή και όσα έχουν σημασία για εμάς.
Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η αυτογνωσία.
Είναι το φίλτρο για να αφήσεις πράγματα απ’ έξω και να επιλέξεις τα κατάλληλα για σένα.
Το σκεπτικό
Κάτι που ίσως δεν συνειδητοποιείς είναι ότι υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπους που εμβαθύνουν στα αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται. Όχι απαραίτητα με την έννοια της εξειδίκευσης, αλλά με την έννοια της βαθιάς κατανόησης και αντίληψης.
Η προσκόλληση στο να είμαστε παραγωγικοί μας καθιστά μη παραγωγικούς, επειδή στην προσπάθεια να καταφέρουμε πολλά καταλήγουμε να μένουμε στην επιφάνεια.
Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο σε ωφελεί το να γράφεις. Ή το να μάθεις να κρατάς αποτελεσματικές σημειώσεις. Σε βοηθά να πας σε βάθος.
Όπως και να ‘χει, δεν είμαστε μηχανές.
Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε την παραγωγικότητα για να αναζητήσουμε τρόπους να ζούμε και να εργαζόμαστε διαφορετικά. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα.
Η πρακτική
Πρώτα απ’ όλα, αποφάσισε ποιος/α θέλεις να είσαι και τι θέλεις να κάνεις - Αυτό μπορεί να σου πάρει καιρό, είναι όμως απαραίτητο να γίνει. Διαφορετικά πώς μπορείς να αποφασίσεις τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι;
Το απλό βήμα; Ξεκίνα να κάνεις στοχευμένη αυτογνωσία με τη βοήθεια του journaling. Στο course σού παρέχω τα εργαλεία. Έπειτα:
- Στην αρχή της εβδομάδας κάνε μια λίστα με όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, τόσο στη δουλειά όσο και στον προσωπικό τομέα.
- Αποφάσισε πρώτα τον ελεύθερό σου χρόνο και όσα θα κάνεις σε αυτόν. Βάλτα στο πρόγραμμα.
- Ομαδοποίησε όσα έχεις να κάνεις στον βαθμό που είναι εφικτό. Φρόντισε να δημιουργήσεις ομάδες εργασιών που να είναι κοντά μεταξύ τους, π.χ. ‘απαντώ emails και μηνύματα’ ή ‘κάνω τηλεφωνήματα και συναντήσεις με πελάτες’.
- Προγραμμάτισέ τα για την κατάλληλη μέρα ανάλογα με το πρόγραμμά σου.
- Πριν βάλεις οτιδήποτε οριστικά στο to-do-list σου, σκέψου: «Είναι αυτό πράγματι σημαντικό για την εξέλιξή μου/τη δουλειά μου;»
- Και σε ένα meta επίπεδο: «Είναι μήπως κάτι που ίσως αξίζει να αναθέσω σε κάποιον άλλο ή να σταματήσω να κάνω;»
Τo podcast
Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για το λεγόμενο time blocking, την πρακτική τού να μπλοκάρεις ολόκληρα κομμάτια χρόνου για συγκεκριμένες εργασίες. Θα σε βοηθήσει με τα παραπάνω.
Η πρόσκληση
Την Κυριακή το πρωί θα συζητήσουμε live για το θέμα της οργάνωσης χρόνου, με έμφαση το "overscheduling & underperforming". Ελληνιστί, το να βάζουμε πολλά στο πρόγραμμα και τελικά να μην αποδίδουμε.
Ολόκληρο το live θα γίνει έπειτα διαθέσιμο υπό μορφή podcast μόνο για τα μέλη του ABC.
Σε περιμένω το πρωί της Κυριακής στις 11πμ στο Growth Academy. Κάνε RSVP και βάλτο στο πρόγραμμα για να μην το χάσεις.
 |
Sunday, June 30 at 11:00 AM GMT+3
Φυλλισοφίες live on Sunday
Αυτή είναι η στήλη Φυλλισοφίες live. Στόχος είναι να συζητάμε θέματα που έχετε φέρει εσείς ως ερωτήματα και προβληματισμούς. Έχε το νου σου στα Events, καθώς το live δεν θα γίνεται κάθε εβδομάδα. Το replay αναρτάται υπό τη μορφή podcast στην Βιβλιοθήκη του ABC, μόνο για τα μέλη. Αυτήν την Κυριακή θα συζητήσουμε για τη το πρόβλημα με την Παραγωγι...
RSVP
|
To βιβλίο
Είναι ένα από τα βιβλία που έχω στη «Λίστα μου» και ανατρέχω σε αυτό συχνά. Το Essentialism του Greg McKeown (Μετάφραση: Ουσιοκρατία 🤦♀️). Με βοηθά να εστιάζω στα σημαντικά και να αφήνω πίσω τα υπόλοιπα.
Αυτό είναι και το βιβλίο που θα δουλέψουμε στο ABC ξεκινώντας με το live της Κυριακής.
Προτείνω να γίνεις μέλος του ABC για να μην χάσεις τις συναντήσεις μας και το υπόλοιπο υλικό που θα μοιραστώ αποκλειστικά με τα μέλη.
Ειδικά αυτή η περίοδος που για τους περισσότερους θα μεσολαβήσουν άδειες και διακοπές ενδείκνυται για να κάνουμε αυτό το ξεκαθάρισμα.
Τo quote
«Δεν μπορείς να υπερεκτιμήσεις το πόσο σχεδόν τα πάντα είναι ασήμαντα.»
Πρωτότυπο: “You cannot overestimate the unimportance of practically everything.”
~ Greg McKeown
Και κάπου εδώ τελειώσαμε.
Ελπίζω να σε δω την Κυριακή στο live.
Καλή και πάντα δημιουργική συνέχεια!
Φύλλις
Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχει ένας ακόμα τρόπος να σε βοηθήσω:
|
|
Το να δουλέψουμε μαζί και να βρούμε το βήμα που θα σου ξεκλειδώσει όλα τα υπόλοιπα.
Κάνε την αίτησή σου και θα λάβεις όλες τις πληροφορίες για το πώς δουλεύω με τους μαθητές μου.
|
Σε βοήθησε το παραπάνω;
Μοιράσου το και βοήθα κάποιον που αγαπάς.
Δεν κοστίζει τίποτα και έχει αξία ανεκίμητη. 🙂
|