Τι λέει η Νευροεπιστήμη για τη σοβαροφάνεια;
Hint: Δεν τη συμπαθεί πολύ… 😏
|
Σήμερα δεν θα σου πω πολλά. Θα σου θυμίσω μόνο πόσο σημαντικό είναι το να παίζεις, να διασκεδάζεις και να χαίρεσαι σε κάθε ευκαιρία. Όπως όταν ήσουν παιδί.
Το εκπαιδευτικό σύστημα πρώτα, και ο χώρος εργασίας έπειτα, μας περνούν το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε πάντα σοβαροί/ές και να ασχολούμαστε με «σοβαρά πράγματα». Αυτό όμως έχει κόστος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Γιατί;
Επειδή χωρίς παιχνίδι, διασκέδαση και δημιουργικότητα, το μυαλό μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει στα ανώτερα επίπεδα που είναι ικανό να φτάσει.
Δεν το λέω εγώ. Η Νευροεπιστήμη. 🤷♀️
Το σκεπτικό
Πιστεύω ότι όταν προδίδουμε τη δημιουργικότητά μας, προδίδουμε τον εαυτό μας. Επειδή η δημιουργικότητα είναι η έκφραση αυτού που πραγματικά είμαστε και αποκαλύπτει τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.
Αν της το επιτρέψουμε.
Η πρακτική
Απάντησε στο journal σου την ερώτηση:
Τι σε ενθουσίαζε όταν ήσουν παιδί; Πώς μπορείς αυτό να το προσομοιώσεις σήμερα στη ζωή σου;
Αφού ξεκινήσεις να το κάνεις, παρατήρησε εάν και πώς αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι, λειτουργείς, «κατεβάζεις» ιδέες. Και αν έχεις όρεξη, στείλε μου ένα μήνυμα και πες μου τι παρατήρησες. 🙂
To podcast
Μακράν ένα από τα αγαπημένα μου θέματα. Αν καταλάβεις πώς πραγματικά λειτουργεί η δημιουργικότητα και τη φέρεις στα μέτρα σου, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.
Το γιατί και το πώς θα τα ακούσεις εδώ.
Τo quote
«Δεν υπάρχει ούτε ένα εκπαιδευτικό σύστημα στον πλανήτη που να διδάσκει χορό στα παιδιά κάθε μέρα, όπως τους διδάσκει μαθηματικά. Γιατί; Γιατί όχι;»
~ Sir Ken Robinson (Ο «Σάκης Ρουβάς» των απανταχού εκπαιδευτικών. 😄)
Από το σχολείο μαθαίνουμε πως το παιχνίδι και η δημιουργικότητα - δύο πράγματα που βοηθούν τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί από νευροβιολογικής σκοπιάς - είναι ασήμαντα.
Είναι όμως;
Η συζήτηση της εβδομάδας
Κάθε Παρασκευή στις 20:00 ξεκινάει στο Book Club Friday του ABC μια συζήτηση γύρω από μια κύρια ιδέα του βιβλίου που δουλεύουμε, σε σύνδεση με τη θεματική του μήνα. Η συζήτηση διαρκεί ολόκληρη την εβδομάδα.
Ο στόχος είναι να μοιραζόμαστε όσα σκεφτόμαστε γύρω από την ιδέα της εβδομάδας και παράλληλα να δίνουμε ο ένας στον άλλο - με βάση την εμπειρία μας - ιδέες και συμβουλές για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας για Αυτοφροντίδα, Diffuse & Όρια.
Η κύρια ιδέα σήμερα, από το κεφάλαιο 7:
Είμαστε φτιαγμένοι για να παίζουμε και να αναπτυσσόμαστε μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι έχει θετική επίδραση πάνω στις εκτελεστικές λειτουργίες του μυαλού μας.
Αυτές περιλαμβάνουν την οργάνωση, την προτεραιοποίηση, τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων, την ικανότητά μας να προβλέπουμε καταστάσεις, να αναθέτουμε πράγματα σε άλλους, να παίρνουμε αποφάσεις, να αναλύουμε - με λίγα λόγια, όλες τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στη ζωή, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, δεν παίζουμε αρκετά μεγαλώνοντας. Το παιχνίδι θεωρείται ασήμαντο και μαθαίνουμε να αποφεύγουμε όσα αφήνουν το εσωτερικό μας παιδί να εκφραστεί και να διασκεδάσει. Αυτό καταπατά τα όριά μας και μας περιορίζει.
Εσύ παίζεις αρκετά; Πώς μπορείς να βάλεις στη ζωή σου περισσότερα από εκείνα που σε έκαναν να χαίρεσαι, όταν ήσουν παιδί;
Τα όρια μπαίνουν πρώτα μέσα μας και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Αν επιλέγεις συχνά να θυσιάσεις το παιχνίδι και τη διασκέδασή σου, επειδή υπάρχουν «άλλα, πιο σημαντικά», ίσως είναι ώρα να ξανασκεφτείς τις προτεραιότητές σου.
Μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στη συζήτηση. Κάνε την εγγραφή σου εδώ. Τα λέμε στις 20:00!
Και κάπου εδώ θα σε αφήσω.
Καλή και πάντα δημιουργική συνέχεια!
Φύλλις
Υ.Γ.: Τις επόμενες δύο Παρασκευές (16 και 23/8) δεν θα λάβεις τις Φυλλισοφίες.
Η έκδοση που διαβάζεις αυτή τη στιγμή είναι το Νο 90. Αυτό σημαίνει ότι επί 90 εβδομάδες δεν σταμάτησα να γράφω το newsletter. Δεν ένιωσα την ανάγκη.
Τώρα τη νιώθω. Το απαιτεί η δημιουργικότητά μου, και ξέρεις ότι πάντα την ακούω. 🙂
Παρόλα αυτά, θα τα λέμε μέσα από το Growth Academy, ειδικά το ABC (!) και το Instagram.
Φύλλις
Υπάρχουν δύο ακόμα τρόποι να σε βοηθήσω:
1. Το να δουλέψουμε μαζί για τον Νο1 στόχο σου. (Έχε στο νου ότι οι θέσεις που θα ξεκινήσουν με τη νέα σεζόν κλείνονται από τώρα μέχρι και το τέλος του μήνα.)
2. Το να σου δώσω τα εργαλεία που οδηγούν από το χάος στη διαύγεια. 🙂
|
Σε βοήθησε το παραπάνω;
Μοιράσου το και βοήθα κάποιον που αγαπάς.
Έτσι αλλάζει ο κόσμος. Με ένα άτομο τη φορά. 🙂
|