Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.
SHARE
Όταν οι στόχοι σου παθαίνουν «καραμπόλα»
… με θύμα την ψυχική σου υγεία και τις σχέσεις σου
Γεια χαρά!
Τα σχολεία ξεκίνησαν, η σεζόν μπήκε για τα καλά, και εγώ ετοιμάζομαι για ένα υπέροχο ΣΚ. Θα πάω σε συναυλία αγαπημένου μου καλλιτέχνη, θα δω αγαπημένους μου φίλους, και θα βρεθώ από κοντά με μέλη του αγαπημένου μου ABC.
Τι άλλο να ζητήσει κανείς; 🙂
Την Τρίτη σου είπα και όσα σχεδιάζω για αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά και ελπίζω να «σου μίλησαν» όσο μιλούν σε μένα. Από το δικό σου feedback θα εξαρτηθεί, άλλωστε, το πώς θα κατανείμω τον χρόνο μου από εδώ και πέρα.
Ο βασικός μου στόχος για την ακαδημαϊκή χρονιά είναι η Meta-Μάθηση.
Θέλω να δημιουργήσω το online course για τη Meta-Μάθηση, όπως μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε αντικείμενο. Το πλάνο είναι να διατεθεί επίσημα τον Φεβρουάριο του 2025.
Βασική προϋπόθεση, όμως, αποτελεί το να έχει ζήτηση. Για αυτόν τον λόγο, θα ανοίξω μέσα στον Οκτώβριο τις προ-εγγραφές και θα ισχύει τεράστια έκπτωση επί της αρχικής τιμής του.
Εφόσον έχει τον ελάχιστο αριθμό εγγραφών που απαιτούνται, θα το προχωρήσω. Διαφορετικά, όλοι οι προ-εγγεγραμμένοι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω και το πρόγραμμα δεν θα δημιουργηθεί.
Κάνοντας κλικ εδώ μπαίνεις στη λίστα αναμονής για να ενημερωθείς πρώτη/ος για το πρόγραμμα και το άνοιγμα των προ-εγγραφών.
Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και τείνουμε να τον σπαταλάμε. Βρίσκουμε λίγο χρόνο και θέλουμε απευθείας να τον εκμεταλλευτούμε∙ να βάλουμε άλλη μία εργασία, να αναλάβουμε άλλο ένα πρότζεκτ. Όμως…
Είναι καλύτερο το να περισσεύει χρόνος, παρά να υπολείπεται. Όταν δεν δίνουμε στον εαυτό μας περιθώρια για την περίπτωση που γίνει ένα λάθος - ή που θέλουμε απλά να πάρουμε μια ανάσα - το πληρώνουμε ακριβά.
Η πρακτική
Ανήκεις στους ανθρώπους που τείνουν να γεμίζουν το πρόγραμμά τους και να τρέχουν όλη μέρα; Μερικές ερωτήσεις:
Πώς σου φαίνεται η σκέψη ενός άδειου προγράμματος; Ευχάριστη; Τρομακτική; Σε κάνει να νιώθεις άβολα;
Ποια ανάγκη ή ανασφάλεια καλύπτει το να τρέχεις όλη μέρα;
Το θέμα δεν είναι μόνο οι τρόποι σκέψης και οι πρακτικές διαχείρισης χρόνου. Είναι το να βρούμε τι μας ωθεί στο να μην μπορούμε να μένουμε και λίγο ακίνητοι.
Δεν επιμένω τυχαία τόσο πολύ στην πρακτική του journaling. Μπορεί να σε βοηθήσει να απαντήσεις τέτοιες δύσκολες ερωτήσεις και να βρεις λύσεις, μέσα από τις πρακτικές που διδάσκω εδώ.
Τo quote
«Μην ξοδεύεις χρόνο χτυπώντας έναν τοίχο, με την ελπίδα να τον μετατρέψεις σε πόρτα.»
~ Coco Chanel
Μερικές φορές, βέβαια, μπορεί να νομίζεις ότι είναι πόρτα αυτό που χτυπάς. Γι’ αυτό χρειάζεται να σταματάς τακτικά και να κάνεις ένα βήμα πίσω. Πώς αλλιώς θα δεις τη συνολική εικόνα;
Είμαστε πολύ κακοί στο να προβλέπουμε τον χρόνο που θα πάρει κάτι για να ολοκληρωθεί. Έτσι, βάζουμε συχνά στο πρόγραμμα πολλά παραπάνω απ’ ότι αντέχουμε. Γι’ αυτό οι εργασίες και οι στόχοι μας παθαίνουν «καραμπόλα». Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός.
Το να αφιερώνουμε χρόνο στην προετοιμασία, ενώ προσθέτουμε πάντα ένα επιπλέον 50% χρόνου, μπορεί να κάνει θαύματα.
(Τον τρόπο για να μετατρέψεις την καλή προετοιμασία σε συνήθεια, τον μαθαίνεις στην ενότητα «Πώς οργανώνω τον χρόνο μου», στη Βιβλιοθήκη του ABC.)
Σε αυτό βοηθάει το να υπολογίζουμε τα χειρότερα σενάρια και να βρίσκουμε προκαταβολικά πιθανά εμπόδια και τις ανάλογες λύσεις. Ξεκινώντας πάντα από το σημαντικότερο εμπόδιο στο να πετύχουμε αυτό που έχει σημασία.
Είναι πολύ βοηθητική η φιλοσοφία του Kaizen - του να κάνεις μικρές βελτιώσεις, της τάξεως του 1%. Ειδικά όταν αυτές προσανατολίζονται σε εκείνα τα πράγματα που ανήκουν στο 20% σου.
Δοκίμασε να βρεις το σημαντικότερο εμπόδιο που οδηγεί μέχρι στιγμής στο να παθαίνουν «καραμπόλα» οι στόχοι και το πρόγραμμά σου. Είναι η οργάνωση χρόνου; Κάτι που αφορά τη διαχείριση ενέργειας; Πώς μπορείς να αφαιρέσεις αυτό το εμπόδιο;
Η θεματική του Σεπτέμβρη είναι η Οργάνωση & Παραγωγικότητα. Η αυτογνωσία μας και τα νοητικά μοντέλα που εφαρμόζουμε, καθορίζουν την οργάνωση του χρόνου μας, τη διαχείριση της ενέργειάς μας, και το κατά πόσο θα φλερτάρουμε στην πορεία με το burnout και την αναβλητικότητα.
Το παραπάνω είναι η εβδομαδιαία συζήτηση που ξεκινάει σήμερα στις 20:00 στο ABC. Βασίζεται σε μια κύρια ιδέα του βιβλίου που διαβάζουμε - σε σύνδεση με τη θεματική του μήνα.
Κάνε την εγγραφή σου εδώ και μπες στη συζήτηση.
* * *
Σύντομη υπενθύμιση: Αν σου αρέσει το newsletter μου, παρακαλώ πρόσθεσε το email μου στις επαφές σου. Αυτό είναι ένα «θετικό σινιάλο» που βοηθά το newsletter να βρίσκει τον δρόμο για το inbox σου. Αν δεν θέλεις να το λαμβάνεις, ξεγράψου παρακάτω.
Τα λέμε την Τρίτη.
Φύλλις
Υ.Γ.: Κάποιες/οι ζητήσατε να καταλάβετε καλύτερα τι είναι το ABC. Εδώ η απάντηση, σε μία σελίδα:
Σου άρεσε το newsletter; Παρακαλώ μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Θα πάρει μόνο 18 δευτερόλεπτα. (Για κάτι που πήρε 12 ώρες να γραφτεί. 🙂)
Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.