Γεια χαρά!
Ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σου μερικά updates για το course της Meta-Μάθησης. Πρώτα, όμως, θέλω να σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για τη στήριξή σου.
Με την προ-εγγραφή σου έκανες εφικτή τη δημιουργία του προγράμματος και παράλληλα θα αποκτήσεις πρώτος/η πρόσβαση στο υλικό μόλις ξεκινήσει να γίνεται διαθέσιμο.
Αν ανήκεις σε εκείνους που γράφτηκαν στη λίστα αναμονής, αλλά δεν προχώρησαν σε προ-εγγραφή, θα έχεις την ευκαιρία να γραφτείς στο πρόγραμμα στην επίσημη κυκλοφορία του, τον Φεβρουάριο του 2025.
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο στάδιο της οργάνωσης του προγράμματος και της δόμησης των ενοτήτων, με τρόπο που να βγάζει νόημα για σένα που θα το παρακολουθήσεις. Για μένα, αυτό είναι και το πιο δύσκολο στάδιο της διαδικασίας.
Βλέπεις, χρειάζεται να δουλευτεί από διδακτικής σκοπιάς έτσι, ώστε να σε βοηθά να προχωράς από μάθημα σε μάθημα, ενώ παράλληλα εφαρμόζεις τα εργαλεία που διδάσκω. Και για να γίνει αυτό, αυτά τα εργαλεία πρέπει οπωσδήποτε να "κουμπώνουν" σωστά μεταξύ τους.
Μεγάλο challenge, αν με ρωτάς.
Τα επόμενα στάδια, εφόσον έχω έτοιμη τη δομή, θα είναι λίγο πιο εύκολα. Με αφορμή αυτό, λοιπόν, θέλω να μοιραστώ μαζί σου την εξής συμβουλή:
Η συμβουλή της ημέρας
Δεν πηγαίνεις από το χάος στη διαύγεια με το να προσπαθείς απευθείας να οργανώσεις το χάος.
Χρειάζεται πρώτα να το αποδεχτείς, να το αντιμετωπίσεις και να συνεργαστείς μαζί του.
Τι θέλω να πω;
Πολλοί/ές από εμάς προσπαθούμε απευθείας να μάθουμε ένα αντικείμενο δίχως πρώτα να μπούμε στη διαδικασία τού να δούμε τη συνολική εικόνα. Ίσως έχεις ακούσει να μιλάω για τον κανόνα 80/20 και τις εφαρμογές του στη μάθηση.
Για την περίπτωση που δεν ξέρεις για τί μιλάω, ο κανόνας 80/20 προβλέπει ότι 20% των πραγμάτων που κάνουμε, φέρνουν το 80% των αποτελεσμάτων.
Στη μάθηση αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάσουμε σε εκείνο το 20% που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία είναι χτισμένο το αντικείμενο που μελετάμε. Και όταν έχουμε κατανοήσει αυτήν τη βάση, γίνεται πολύ πιο εύκολο το να κατανοήσουμε και όλα τα υπόλοιπα.
Αυτό που προτείνω εδώ είναι να βρεις τρόπο να αποκτήσεις μια συνολική εικόνα για αυτό που πρόκειται να μελετήσεις. Πριν ξεκινήσεις.
Ρώτα τον καθηγητή σου, δες ένα ντοκιμαντέρ, άκου ένα podcast από κάποιον ειδικό.
Ποιο 20% εντοπίζεις που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις, ώστε να προχωρήσεις με μεγαλύτερη ευκολία;
|
Στο course την Meta-Μάθησης θα δούμε πολύ πιο αναλυτικά πώς μπορείς να εφαρμόσεις τον κανόνα 80/20 στη μάθηση. Αυτή είναι η λογική που ακολουθώ κι εγώ δημιουργώντας το course:
Έχω καταγράψει όλα όσα θέλω να διδάξω (το χάος) και στο επόμενο στάδιο δημιουργώ την πρώτη και βασική ενότητα πάνω στην οποία θα στηρίζονται όλες οι άλλες (το 20%).
Τι προτείνω:
Δοκίμασε να εφαρμόσεις τον κανόνα 80/20 σε κάτι που θέλεις να μάθεις.
Σκέψου: Πώς μπορείς να αποκτήσεις μια καλή γενική εικόνα, ώστε να εντοπίσεις έπειτα τα σημαντικότερα επιμέρους;
Να θυμάσαι:
Λίγη παραπάνω σκέψη στην αρχή μπορεί να μας γλιτώσει πολλή περιττή προσπάθεια και χρόνο στο μέλλον.
Και κάτι τελευταίο:
Τα βίντεο από τα lives της Meta-Μάθηση θα παραμείνουν διαθέσιμα στο Academy για όλα τα μέλη. Μπορείς να τα παρακολουθήσεις όποτε θέλεις και να προσκαλέσεις όποιον/α ακόμα πιστεύεις ότι τα χρειάζεται. (Εδώ και εδώ.)
Επίσης, θα ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σου να μοιραστείς αυτό το link και να γίνουν ακόμα περισσότερα τα άτομα που θα αλλάξουν τον κόσμου (τους) μέσα από τη Meta-Μάθηση. 🙂
Αυτά για σήμερα.
Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ.
Φύλλις