Η «κακή μνήμη» είναι ένα σύμπτωμα
Υπάρχουν βαθύτερες αιτίες για το ότι ξεχνάς εύκολα
***
|
Γεια χαρά!
Στις προηγούμενες Φυλλισοφίες μιλήσαμε για την υπερανάλυση και σου έδωσα μια πρακτική που μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις τον εσωτερικό σου καταστροφο-μονόλογο.
Σήμερα, θα μιλήσουμε για τη μνήμη, που για πολλούς ανθρώπους αποτελεί μεγάλη πληγή. Ακόμα κι αν εσύ θεωρείς ότι έχεις καλή μνήμη, σίγουρα γνωρίζεις κάποιον που λέει ότι συνέχεια ξεχνάει…
Πάμε να δούμε τι συμβαίνει. Πρώτα, όμως…
Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα.
WORKSHOP
Άγχος. Φόβος για το αύριο. Ανασφάλεια. Αβεβαιότητα. Burnout.
Αυτές τις λέξεις θα χρησιμοποιούσα για να περιγράψω τη ζωή μου πριν μάθω πώς να βρίσκω και να διατηρώ τον σκοπό μου. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι άνθρωποι που έχουν συνδέσει τον σκοπό της ζωής τους μόνο με τη δουλειά τους, μαραζώνουν αφού βγουν στη σύνταξη.
Ο σκοπός είναι οξυγόνο. Μετατρέπει το άγχος σε ενθουσιασμό και την ανασφάλεια σε ζωτική ενέργεια.
Στο workshop της Τετάρτης 16/7 θα δουλέψουμε μαζί για να μάθεις πώς να βρίσκεις και να διατηρείς τον σκοπό σου.
|
Το σκεπτικό
Ξεχνάς επειδή δεν είσαι παρών. Ξεχνάς επειδή το μυαλό σου τρέχει σε 8.000 κατευθύνσεις. Ξεχνάς επειδή δεν σου έμαθε ποτέ κανείς πώς να θυμάσαι.
Η «κακή μνήμη» δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα μιας ευρύτερης κατάστασης:
Ένας κόσμος που τρέχει με ασύλληπτη ταχύτητα. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις και να θυμάσαι. Μια εργασιακή πραγματικότητα όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται διαρκώς. Ένα μυαλό που έχει ξε-μάθει πώς να είναι εστιασμένο στο εδώ και τώρα.
Η νοοτροπία που επικρατεί;
Κι άλλο. Ας κάνουμε κάτι ακόμα. Ας προσθέσουμε άλλη μία δραστηριότητα. Αφού περισσότερα ίσον καλύτερα.
Ή μήπως όχι;
Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι και αυτή δεξιότητα. Τη χτίζεις κάθε φορά που μπαίνεις στα social media ή που προσπαθείς να κάνεις multi-tasking στη δουλειά.
Η κακή μνήμη είναι σύμπτωμα. Αλλά δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» μνήμη. Μόνο εκπαιδευμένη και ανεκπαίδευτη. Και τα εργαλεία για να την αποκτήσεις έχουν μερικές πολύ θετικές παρενέργειες:
Έχουν τη δύναμη να προσθέσουν ζωή στη ζωή σου και να κάνουν τον χρόνο να κυλάει πιο αργά.
Η πρακτική
Ποια είναι η πρόθεσή σου; Γιατί είσαι εδώ; Γιατί κάνεις αυτό που κάνεις, την ώρα που το κάνεις;
Δεν ρωτάω με φιλοσοφική διάθεση - οι ερωτήσεις μου έχουν πολύ πραγματιστικό χαρακτήρα. Υπάρχει πρόθεση πίσω από όσα κάνεις;
Ένα από τα πράγματα που διδάσκω στο SMARTer είναι το πώς να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου. Και αυτό επειδή από εκεί ξεκινά η απομνημόνευση: από την προσοχή σου και το κατά πόσο παρατηρείς όσα θέλεις να θυμάσαι.
Αν δεν πεις στο μυαλό σου πού να κοιτάξει, θα κοιτάει δεξιά και αριστερά σαν χαμένο. Όχι μόνο στη μάθηση, αλλά και στη ζωή ή στη δουλειά.
Το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις εκπαιδευμένη μνήμη είναι το να αρχίσεις να χτίζεις τη δεξιότητα της συγκέντρωσης. Τα εργαλεία υπάρχουν.
Αρκεί να αναγνωρίσεις ότι πρόκειται για δεξιότητα και ότι μπορείς να τη χτίσεις - ακόμα κι αν έχεις ΔΕΠΥ.
Τo quote
«Η πραγματική τέχνη της μνήμης είναι η τέχνη της προσήλωσης.»
~ Samuel Johnson | Άγγλος συγγραφέας με διαρκή συμβολή στην αγγλική λογοτεχνία ως ποιητής, δοκιμιογράφος, ηθικολόγος, κριτικός λογοτεχνίας, βιογράφος, συντάκτης και λεξικογράφος. Περιγράφεται στο Εθνικό Βιογραφικό Λεξικό της Οξφόρδης ως «ο αναμφισβήτητα πιο διακεκριμένος άνθρωπος των γραμμάτων στην αγγλική ιστορία».
Τέχνη που χάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το ότι αυξάνονται διαρκώς οι άνθρωποι με διάσπαση προσοχής.
Από τη μία, έχουμε πολύ καλύτερα εργαλεία διάγνωσης στα χέρια μας, καθώς και πολύ καλύτερη κατανόηση του τί είναι αυτό. Από την άλλη, ο κόσμος μας είναι πολύ εχθρικός σε ότι αφορά το μυαλό μας, την προσοχή μας και το νευρικό μας σύστημα. Βαλλόμαστε από παντού με πληροφορίες, διαφημίσεις, ερεθίσματα.
Το θέμα δεν είναι, όμως, το να γκρινιάζουμε απλά γι’ αυτό και να παραδινόμαστε. Ναι, το attention span μας μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια - είτε είμαστε 7 είτε 47 χρονών.
Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε τη διαδικασία και να αρχίσουμε να θυμόμαστε και να ζούμε καλύτερα. Εδώ σε περιμένουν μερικά πολύ σημαντικά.
Οι προτάσεις
* * *
Και κάπου εδώ τελειώσαμε.
Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου και εμπιστεύεσαι τα προγράμματά μου. Με βοηθάς να συνεχίσω να βοηθώ ανθρώπους σαν εσένα και πάνω απ' όλα να σου υπενθυμίζω ότι μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!
Φύλλις
Σου άρεσε το newsletter; Μοιράσου το με κάποιον/α που ξέρεις ότι ψάχνεται και θα το βρει χρήσιμο. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. 🙂 |