Υπεραναλύεις και παραλύεις;
Η μάστιγα που νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να αποβάλλουμε
***
|
Γεια χαρά!
Γράφω αυτό το newsletter με μεγάλη χαρά κάθε εβδομάδα και θέλω να περιλαμβάνει πράγματα που σε βοηθούν ουσιαστικά. Θεωρώ πως όσα θα διαβάσεις παρακάτω, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά - ειδικά αν είσαι από τους ανθρώπους που υπεραναλύουν τα πάντα.
Στις προηγούμενες Φυλλισοφίες μιλήσαμε για τα δύο είδη των triggers που πυροδοτούν συναισθήματα και συμπεριφορές, ώστε να μπορέσεις να τα παρατηρήσεις και να κάνεις αλλαγές όπου χρειάζεται.
Σήμερα, ο λόγος για την υπερανάλυση που οδηγεί σε παράλυση - αυτή τη μάστιγα που νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να αποβάλλουμε. Hint: Μπορούμε. 🙂
Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα.
Το σκεπτικό
Υπεραναλύεις και παραλύεις.
Έχεις παρατηρήσει τι σου λέει το μυαλό σου όταν μπαίνει σε mode υπερανάλυσης;
Πέρα από τον αρνητικό μονόλογο που μπορεί να κάνει και να σου λέει ένα σωρό άσχημα πράγματα για σένα, κάνει και κάτι ακόμα:
Υπονοεί ότι πρέπει να προσπαθήσεις κι άλλο. Ότι πρέπει πάντα να κυνηγάς το «κάτι καλύτερο» που ποτέ δεν έρχεται, γιατί πάντα υπάρχει «κάτι ακόμα καλύτερο».
Μόνο που όταν είσαι σε αυτή τη διαρκή προσπάθεια και στο ατελείωτο «κυνήγι», το μήνυμα που κρύβεται από πίσω είναι ένα:
Δεν είσαι αρκετός/ή.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «νιώθω ανασφάλεια και υπεραναλύω/καταβάλλω υπερπροσπάθεια» και στο «νιώθω ασφαλής με τον εαυτό μου και με εμπιστεύομαι».
Στην πρώτη περίπτωση προσπαθείς να αποδείξεις ότι ισχύει το δεύτερο. Στη δεύτερη ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα.
Δεν λέω να μη στοχάζεσαι πάνω στις αποφάσεις σου και να μη συλλέγεις τις απαραίτητες πληροφορίες. Η υπερανάλυση, όμως, κρύβει από κάτω ανασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπίσεις για να αναπτυχθείς με όλους τους τρόπους που μετράνε.
Η πρακτική
Το μυαλό σου πάντα θα γεννάει αρνητικές σκέψεις. Στο χέρι σου είναι να το σταματήσεις - εργαλεία υπάρχουν. Ένα από αυτά:
Πάρε χαρτί και μολύβι και κατάγραψε κάθε αρνητική σκέψη που σου έρχεται στον νου. Δημιούργησε μια λίστα.
Ο κανόνας: Το μυαλό σου έχει δικαίωμα να πει το κάθε αρνητικό πράγμα μόνο μία φορά.
Εσύ είσαι εκεί για να καταγράφεις και έπειτα να ρωτάς απλά «Και τι άλλο;»
Μέχρι που θα αρχίσουν τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσεις.
Έπειτα ξεκινά η «αλχημεία»... Πάρε κάθε ένα επιχείρημα και «συζήτησέ το» με το μυαλό σου. Ρώτα:
«Είναι πράγματι έτσι; Πώς αλλιώς μπορούμε να το δούμε; Ποιο είναι το θετικό μάθημα/ Ποια η θετική και ωφέλιμη οπτική σε αυτό;»
Μη σταματήσεις μέχρι να αναπλαισιώσεις κάθε ένα από τα επιχειρήματα με τρόπο που να σε ωφελεί.
Για κάθε ένα επιχείρημα που καταρρίπτεις, τράβα από πάνω μια γραμμή - σβήσ’ το. Ας είναι κόκκινη, αν αυτό σου μιλάει πιο δυνατά. Ο συμβολισμός πίσω από αυτό είναι πανίσχυρος.
Κάνε αυτή την άσκηση όσο συχνά τη χρειάζεσαι. Με τον καιρό θα επαναπρογραμματίσεις το μυαλό σου στο να περνάει από τον καταστροφο-μονόλογο σε υγιή εσωτερικό διάλογο.
Περισσότερες τέτοιες πρακτικές ξέρεις πού θα βρεις. Κάνε εγγραφή.
Τo quote
«Αν πιστεύεις ότι ο κόσμος συνωμοτεί εναντίον σου, αυτό ακριβώς θα κάνει.»
~ Bangambiki Habyarimana | Κοινωνικός λειτουργός από τη Ρουάντα. Εργάζεται με νέους ανθρώπους στη μάχη κατά της νόσου του HIV/AIDS μέσα από την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική.
Δεν είναι το τι συμβαίνει το θέμα, αλλά το πώς το βλέπουμε. Και όσο δεν αλλάζουμε «γυαλιά», το μαύρο θα συνεχίζει να αλλοιώνει τη ζωή και τον τρόπο που τη ζούμε.
Είναι πολλές οι αυτόματες σκέψεις που κάνουμε. Αν ακολουθήσεις για λίγο καιρό την παραπάνω πρακτική, θα παρατηρήσεις πόσο συχνά επαναλαμβάνονται οι ίδιες αρνητικές σκέψεις. Όσο δεν σπας το μοτίβο, τόσο αυτό θα συνεχίζει - σαν ένα πικάπ στο οποίο κόλλησε η βελόνα.
Δεν είσαι πικάπ, όμως. Μπορείς να πάρεις τη βελόνα και να τη μετακινήσεις στο τραγούδι που σου αρέσει. 🙂
Οι προτάσεις
* * *
Και κάπου εδώ τελειώσαμε.
Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου και εμπιστεύεσαι τα προγράμματά μου. Με βοηθάς να συνεχίσω να βοηθώ ανθρώπους σαν εσένα και πάνω απ' όλα να σου υπενθυμίζω ότι μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!
Φύλλις
Υ.Γ.: Σκέφτομαι να κάνω μερικές αλλαγές στο Growth Academy και να εντάξω περισσότερα workshops πάνω σε ζητήματα που σας απασχολούν πολύ. Εάν δεν έχεις απαντήσει αυτό το σύντομο ερωτηματολόγιο γνωριμίας, μπορείς να αφιερώσεις τώρα λίγα λεπτά και να με βοηθήσεις.
Σου άρεσε το newsletter; Μοιράσου το με κάποιον/α που ξέρεις ότι ψάχνεται και θα το βρει χρήσιμο. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. 🙂 |