Όσα άθελά μας μάς επηρεάζουν - κυρίως αρνητικά
Είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζεις
***
|
Γεια χαρά!
Το ότι διαβάζεις αυτά τα emails συστηματικά κάθε Παρασκευή, μου λέει ότι έχω απέναντί μου ένα άτομο που ψάχνεται πολύ, πράγμα που μου δίνει ελπίδα.
Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκω πάντα να βελτιώνομαι και να σου προσφέρω το καλύτερο δυνατό υλικό μου. Έτσι εξελισσόμαστε μαζί, και σε ευχαριστώ γι’ αυτό.
Στις προηγούμενες Φυλλισοφίες μιλήσαμε για το πώς μπορείς να κάνεις πραγματικά ουσιαστικές αλλαγές σε συνήθειες και συμπεριφορές που θέλεις να χτίσεις - από εκείνες που έχουν διάρκεια και αντοχή στον χρόνο.
Σήμερα θέλω να μοιραστώ κάτι που με στεναχωρεί πολύ, όταν το βλέπω. Ελπίζω να συμβάλλω έστω και λίγο στο να αλλάξει.
Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.
Το σκεπτικό
Επηρεάζουμε τον κόσμο γύρω μας ή μας επηρεάζει καθοριστικά;
Κάθε μυαλό έχει τα φίλτρα του. Τα λεγόμενα biases. Μου αρέσει να τα αποκαλώ «παραμορφωτικούς φακούς», καθώς η φράση περιγράφει με ακρίβεια αυτό που κάνουν:
Παραμορφώνουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο - άλλοτε αυτό λειτουργεί υπέρ μας και άλλοτε όχι.
Κάτι που δεν συνειδητοποιούμε είναι το γεγονός ότι αυτά τα φίλτρα δεν είναι στατικά. Αντιθέτως, διαμορφώνονται και αλλάζουν διαρκώς - ανάλογα με το τί επιτρέπουμε να μπει στο «σύστημα». Συνήθως, με μικρούς και αδιόρατους τρόπους. Και άλλες φορές, πολύ δυναμικά.
Αν νομίζεις ότι το ατελείωτο scroll στα social media ή το να βλέπεις τηλεόραση και να εκτίθεσαι σε αμέτρητα πράγματα που δεν έχεις επιλέξει να δεις, είναι κάτι άκακο, ξανασκέψου το.
Οτιδήποτε επιτρέπουμε να μπει στο «σύστημα», επηρεάζει και αλλάζει το σύστημα. Άλλοτε το αναβαθμίζει και άλλοτε το αλλοιώνει.
Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον κόσμο γύρω μας. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε συνειδητά τα ερεθίσματα - αυτά που καθορίζουν το πώς σκεφτόμαστε, πώς αισθανόμαστε, πώς αντιδρούμε.
Η πρακτική
Είναι δύο τα είδη των triggers που πυροδοτούν συναισθήματα και συμπεριφορές. Τα πρώτα έρχονται από το περιβάλλον. Και το ποσοστό τους είναι μεγάλο.
Σκέψου: Πόσο αρνητικόστροφο content επιτρέπεις να μπαίνει στο μυαλό σου;
Ακόμα και οι διαφημίσεις στις οποίες πατάς skip, σε επηρεάζουν. Και μάλιστα πολύ πιο βαθιά απ’ ότι συνειδητοποιείς.
Το δεύτερο είδος των triggers είναι τα εσωτερικά. Σκέψεις που πυροδοτούν παλιά βιώματα, συνήθειες και συμπεριφορές που έχεις συνηθίσει. Αυτά είναι πιο ύπουλα, αφού κατά κύριο λόγο είναι υποσυνείδητα.
Σκέψου: Ποια συμπεριφορά τείνεις να επαναλαμβάνεις, ενώ ξέρεις ότι δεν σου κάνει καλό και σκέφτεσαι συνέχεια ότι θέλεις να την αλλάξεις;
Τα εξωτερικά triggers είναι πολύ πιο εύκολο να τα περιορίσεις. Αρκεί μόνο να τα εντοπίσεις και να αρχίσεις να τα αφαιρείς ή να τα αντικαθιστάς με κάτι πιο ωφέλιμο. Π.χ. Τo ατελείωτο scrolling με το να βγεις για περπάτημα και να ακούσεις ένα ενδιαφέρον audiobook.
Τα εσωτερικά είναι πιο tricky. Χρειάζονται ενδοσκόπηση και κατανόηση και κατάλληλα εργαλεία. Το σημαντικότερο εργαλείο που έχω βρει είναι το journaling. Ειδικά αν το κάνεις οργανωμένα, όπως μαθαίνεις στο The No BS Journaling Method.
Σε βοηθά να κάνεις αυτό που υπόσχεται ο τίτλος του: Να κόψεις το BS και να αλλάξεις εκείνα που σε εμποδίζουν να είσαι το άτομο που θέλεις και να ζεις τη ζωή που επιλέγεις.
Ξεκίνα με τις παραπάνω ερωτήσεις. Και όταν είσαι έτοιμος/η κάνε εγγραφή.
Τo quote
«Εάν είμαι αυτό που έχω και χάσω αυτό που έχω, τότε ποιος/α είμαι;»
~ Erich Fromm | Γερμανός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, κοινωνιολόγος, ανθρωπιστής και φιλόσοφος. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ψυχολόγους του 20ου αιώνα.
Σου προκαλεί άγχος το παραπάνω απόφθεγμα; Εμένα μου προκαλεί χαρά και αισιοδοξία. Επειδή σημαίνει ότι αυτό που είμαστε τελικά είναι potentially ένας λευκός καμβάς, που πάνω του έχουν γραφτεί πολλά πράγματα που μπορούν να ξε-γραφτούν και να αλλάξουν.
Γι ‘αυτό και λέω συχνά ότι στην αυτογνωσία δεν ανακαλύπτεις ποιος είσαι. Στην πραγματικότητα, επιλέγεις ποιος θέλεις να είσαι και γίνεσαι αυτό το άτομο.
Πώς φτάνεις σε αυτήν την επιλογή; Συνειδητά. Μέσα από διαρκή ενδοσκόπηση και feedback loops που σε κρατούν στον σωστό δρόμο.
Τα μαθήματα 4.3 και 4.4 από το The No BS Journaling Method σε βοηθούν σε αυτό.
Οι προτάσεις
* * *
Και κάπου εδώ τελειώσαμε.
Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου και εμπιστεύεσαι τα προγράμματά μου. Με βοηθάς να συνεχίσω να βοηθώ ανθρώπους σαν εσένα και πάνω απ' όλα να σου υπενθυμίζω ότι μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!
Φύλλις
Υ.Γ. 1: Απομένουν 2 θέσεις για το Mastermind Εκπαιδευτικών. Ξεκινάμε την Τετάρτη 9/7 στις 18:00.
Αν σε ενδιαφέρει και είσαι έτοιμος/η να δεσμευτείς στην ομάδα μας, παρακαλώ συμπλήρωσε την αίτηση που θα βρεις εδώ.
Η αίτηση θα κλείσει στις 30/6 ή μόλις συμπληρωθούν οι διαθέσιμες θέσεις.
Υ.Γ. 2: Εάν έχασες την ευκαιρία να συμμετέχεις στη δράση «21 prompts για αφθονία στη ζωή σου», αλλά σε ενδιαφέρει:
Κάνε κλικ εδώ και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα σε ενημερώσω για το πώς θα μπορέσεις να λάβεις τα 21 prompts απευθείας στο inbox σου.
Σου άρεσε το newsletter; Μοιράσου το με κάποιον/α που ξέρεις ότι ψάχνεται και θα το βρει χρήσιμο. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. 🙂 |