Έχω την τάση να θέτω μεγάλους στόχους, αλλά…
Η βιασύνη ποτέ δεν ωφελεί
***
|
Γεια χαρά!
Στις προηγούμενες Φυλλισοφίες μιλήσαμε για το άβολο και τον ρόλο του στη ζωή μας. Τίποτα δεν αλλάζει χωρίς αυτό.
Μπορείς να το αποδεχτείς ή να γκρινιάζεις. Στην πρώτη περίπτωση, θα καταφέρεις αυτό που θέλεις. Στη δεύτερη, μάλλον θα αποτύχεις.
Αυτές τις μέρες τρέχει στο Growth Academy ένα challenge αλλαγής συνηθειών. Οι πιο συνηθισμένες δυσκολίες που βλέπω να αντιμετωπίζετε είναι οι εξής:
Η απλοποίηση και η τελειομανία.
Μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό:
Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα.
Το σκεπτικό
Έχω την τάση να θέτω μεγάλους στόχους. Έτσι και με το Growth Academy.
Όταν το δημιούργησα οραματιζόμουν να γίνει σημείο αναφοράς στον ελληνόφωνο κόσμο. Ήθελα να γίνουν όλα τέλεια και να αναγνωριστεί η δουλειά μου αμέσως. Χθες.
2,5 χρόνια μετά και ακόμα χτίζω.
Ολοκλήρωσα τα courses, προσθέτω μαθήματα στη Βιβλιοθήκη, βελτιώνω πρακτικές, ενισχύω την κοινότητα… Κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αντλούν οι άνθρωποι που με εμπιστεύονται αξία από τη συνδρομή τους.
Είμαι περήφανη για το Academy. 2,5 χρόνια πριν δεν έμοιαζε σε τίποτα με αυτό που είναι τώρα.
Δεν χτίστηκε, όμως, με το όραμα, αλλά με τα μικρά και «ασήμαντα» που έκανα από μέρα σε μέρα. Με τις μικρές βελτιώσεις που δεν παρατηρεί κανείς.
Ό,τι κι αν οραματίζεσαι, τα μικρά βήματα θα σε πάνε εκεί. Και αυτά είναι απαραίτητο να είναι πολύ απλά, αλλά δεν μπορούν να είναι τέλεια.
Η πρακτική
Η απλοποίηση δεν είναι αστείο πράγμα, είναι στρατηγική που οδηγεί στην επιτυχία.
Θέλει υπομονή και αποδοχή ότι εκείνα που αξίζουν παίρνουν χρόνο. Ζούμε στην εποχή του fast food, fast fashion, fast everything. Έχουμε εκπαιδευτεί να βιαζόμαστε σε όλα.
Προσπαθούμε να πάμε από το 0 στο 100 και, όταν δεν τα καταφέρνουμε, τα παρατάμε.
Σε αυτήν την εποχή, το να μπορέσεις να μετατρέψεις σε φιλοσοφία ζωής το να πηγαίνεις από το 0 στο 1, έπειτα στο 3 και πάλι πίσω, είναι επαναστατική πράξη. Ξεκίνα με την ερώτηση:
Τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις και πώς μπορείς να απλοποιήσεις τη διαδικασία σου;
Επιπλέον βοήθεια και πρακτικές θα βρεις στη Βιβλιοθήκη του Academy+.
Τo quote
«Αν δεν μπορείς να περιγράψεις αυτό που κάνεις ως διαδικασία, δεν ξέρεις τι κάνεις.»
~ William Edwards Deming | Αμερικανός θεωρητικός επιχειρήσεων, συνθέτης, οικονομολόγος, βιομηχανικός μηχανικός, σύμβουλος διαχείρισης, στατιστικολόγος, συγγραφέας. Πατέρας του κινήματος της ποιότητας - πιστώνεται ότι έφερε επανάσταση στη βιομηχανία της Ιαπωνίας και την έκανε μια από τις κυρίαρχες οικονομίες στον κόσμο.
Ισχύει στις επιχειρήσεις, στη μάθηση, στην αυτογνωσία, σε κάθε τομέα. Όταν μπορείς να εξηγήσεις αυτό που κάνεις ή αντιμετωπίζεις, τότε είναι που μπορείς να κάνεις τα σωστά βήματα.
Ένα πείραμα
Πρόσφατα συνεργάστηκα με τον καθηγητή του Harvard Kennedy School και συγγραφέα Todd Rogers για ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Χθες με ανέφερε στο newsletter του.
Μπορείς να το διαβάσεις εδώ.
Το πείραμα περιελάμβανε κι εσένα. 🙂 Ήταν ένα πολύ απλό email που έλαβες στις 3 Απριλίου με τίτλο «Σε αυτό ίσως θέλεις να συμμετέχεις», και περιείχε ένα ή τρία links. (Πράγματα που θα σου έστελνα έτσι κι αλλιώς.)
Είδαμε στην πράξη ότι η απλοποίηση πάντα κερδίζει. Σύντομη μετάφραση της περιγραφής του Todd:
«Δοκιμάσαμε πόσα περισσότερα άτομα θα απαντούσαν σε ένα συγκεκριμένο αίτημα, όταν ήταν το μόνο που ρωτήθηκε σε σύγκριση με όταν το αίτημα ήταν ένα από πολλά.
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, οι συνδρομητές ήταν πολύ πιο πιθανό να ανταποκριθούν στο αίτημα όταν ήταν ένα - η κατάργηση των άλλων αιτημάτων αύξησε το ποσοστό απόκρισης κατά 70%!
Οι πολυάσχολοι αναγνώστες είναι απασχολημένοι, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που διαβάζουν.»
Χάρηκα πολύ τη διαδικασία και κυρίως την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά ένα άτομο που εκτιμώ πολύ. 🙂
Οι προτάσεις
* * *
Και κάπου εδώ τελειώσαμε.
Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου και εμπιστεύεσαι τα προγράμματά μου. Η εμπιστοσύνη σου με βοηθά να συνεχίζω.
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!
Φύλλις
Σου άρεσε το newsletter; Μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. (Για κάτι που γράφτηκε με πολλή φροντίδα και μεράκι. 🙂) |