7 MONTHS AGO • 1 MIN READ

8 παγίδες στη μάθηση που θέλεις να αποφύγεις - Παγίδα Νο2

profile

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

8 παγίδες στη μάθηση που θέλεις να αποφύγεις

… για να μαθαίνεις πολύ πιο ευχάριστα και αποδοτικά

Παγίδα Νο2

Τι γίνεται με εκείνες τις κατεβατές, πυκνογραμμένες σημειώσεις που κρατάμε; Ή έστω και με εκείνες τις επιγραμματικές (που παράλληλα είναι βαρετές);

Οι σημειώσεις που κρατάς όταν μελετάς δεν είναι απλά ένας τρόπος να συγκρατήσεις την πληροφορία στο χαρτί. Είναι βασική στρατηγική για να καταλάβεις και να απομνημονεύσεις όσα μαθαίνεις.

Οι περισσότεροι/ες από εμάς, όμως, το κάνουμε λάθος.

Υπενθυμίζω ότι δεν φταίμε γι’ αυτό. Απλά δεν έχουμε μάθει καλύτερο τρόπο.

Δες τι συμβαίνει, όμως:

Από αυτά που κάνουμε όταν ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή με την ύλη εξαρτάται το πώς το μυαλό μας απορροφά τη γνώση.

Όταν κρατάμε σημειώσεις με τρόπους που το μυαλό βρίσκει ενδιαφέροντες, φιλτράρουμε καλύτερα την πληροφορία, και αυτή αποθηκεύεται στη μακροπρόθεσμη μνήμη μας αποτελεσματικά.

Και όπως έχουμε ξαναπεί: Όταν έχεις κατανοήσει κάτι, δεν χρειάζεται να το μάθεις παπαγαλία. Το έχεις απομνημονεύσει και μπορείς να το ανακαλέσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι καλές σημειώσεις σού γλιτώνουν χρόνο και περιττή προσπάθεια από το μέλλον, αφού μαζί τους μπορείς να κάνεις επανάληψη πολύ πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την παγίδα;

Αν είσαι μαθητής ή μαθήτρια…

… μπορείς να αρχίσεις να κρατάς παραγωγικές σημειώσεις:

Μοίρασε τη σελίδα στα δύο με μια γραμμή στη μέση. Από τη μία σημείωσε επιγραμματικά(!) με λέξεις και φράσεις-κλειδιά αυτά που μαθαίνεις. Από την άλλη, άφησε τον εαυτό σου (και το μυαλό σου) ελεύθερο να κάνει συνειρμούς, μουτζούρες, σχεδιάκια, γράψε ερωτήσεις, απορίες, ή και διαφωνίες με το υλικό.

Σα κάθε περίπτωση, γίνε δημιουργική/ός ενώ προσπαθείς να κατανοήσεις την ύλη. Οι συνειρμοί σου φαίνονται τυχαίοι και άκυροι, αλλά είναι πολύ χρήσιμοι. Σε βοηθούν να συνδέσεις το παλιό με το καινούριο. (Περισσότερα γι’ αυτό, στα εργαστήρια Meta-Μάθησης εδώ ή εδώ.)

Σε επόμενο στάδιο, μπορείς να δημιουργήσεις ένα mind map (νοητικό χάρτη) πάνω στις παραγωγικές σου σημειώσεις, και να πας τη μελέτη σου σε άλλο επίπεδο. Αυτό όμως θα το δουλέψουμε μαζί στο επόμενο εργαστήριο. 🙂

Αν είσαι εκπαιδευτικός ή και γονιός…

… μπορείς να προτρέψεις τους μαθητές να δουλέψουν στην επόμενη ευκαιρία με αυτόν τον τρόπο.

Πριν από όλα, δοκίμασε να κρατήσεις πρώτα εσύ παραγωγικές σημειώσεις για κάποιο αντικείμενο, ώστε να καταλάβεις στην πράξη τη δύναμη που κρύβουν. Δείξε τις δικές σου σημειώσεις, δώσε παραδείγματα και ενίσχυσε το κίνητρο να προσπαθήσουν.

Δεν μπορείς να πείσεις κανέναν με θεωρίες. Πρέπει να έχει πειστεί πρώτα εσύ.

Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να ενθαρρύνεις τη δημιουργικότητα και το… goofiness που μπορεί να βγει με τέτοιου είδους «άκυρες» σημειώσεις. Όσο περισσότερη δημιουργικότητα και παιχνιδιάρικη διάθεση βάζουμε στη μάθηση, τόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε.

Στο επόμενο μάθημα θα ασχοληθούμε με την παγίδα Νο3, την πολλή θεωρία σε αντίθεση με τη λίγη δράση όταν μελετάμε.

Μέχρι τότε, κράτα στο νου ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να μελετάς ένα νέο αντικείμενο και στο να εξασκείσαι σε αυτό.

Καλή και πάντα δημιουργική συνέχεια!

Φύλλις

Υ.Γ.: Από εδώ μπορείς να μάθεις για τα προγραμματισμένα εργαστήρια Meta-Μάθησης και να κρατήσεις τη θέση σου. Έχε στο νου ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Είπαν για τα εργαστήρια:

«Φύλλις, ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα Meta-learning Workshops, γιατί, ενώ όλα όσα είπαμε τα είχα ξανακούσει και εφαρμόσει, τώρα είδα πολλά σημεία που έκαναν τη διαφορά! Τα κορυφαία σημεία για μένα ήταν τα οπτικά σημειώματα και οι νοητικοί χάρτες!

Μιλάμε για προ mind mapping και μετα mind mapping εποχή στο διάβασμα, στην καθημερινότητά μου, στη διαχείριση των πάντων! Εννοείται ότι θα σύστηνα τα εργαστήρια ανεπιφύλακτα, αλλά με μία προϋπόθεση:

Όποιος τα παρακολουθήσει να περάσει στη δράση! Σ' ευχαριστώ και πάλι για όσα μας προσφέρεις!»

 

Ιωάννα Κυριοπούλου

Για το εργαστήριο 'Speed Reading & Σημειώσεις'

Θεσσαλονίκη, GR, 56626
Unsubscribe · Preferences

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.