ABOUT 2 MONTHS AGO • 1 MIN READ

Πριν ξεκινήσεις να μελετάς, φρόντιζε πάντα «να κάνεις ζέσταμα»

profile

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Γεια χαρά!

Ήρθε η ώρα για ένα ακόμα update για το course της Meta-Μάθησης.

Το πιο δύσκολο στάδιο της διαδικασίας ήταν η δόμηση των ενοτήτων με τρόπο που να βγάζει νόημα και οι ενότητες αρχικά ήταν 8.

Καθώς όμως προχωράω τα σενάρια και αναλύω το υλικό μου σε μεγαλύτερο βάθος, παίζω και λίγο τέτρις... 🙂 Τι εννοώ;

Μετακινώ κάποιο από το υλικό μεταξύ των ενοτήτων κάθε φορά που βλέπω ότι αυτό χρειάζεται να γίνει, για να σε βοηθήσω να καταλάβεις καλύτερα την εκάστοτε πρακτική μάθησης. Ένα παράδειγμα είναι το ότι μετακίνησα τις 2 καταστάσεις μάθησης του νου από τη 2η στην 1η ενότητα, καθώς έτσι θα καταλάβεις πολύ πιο ολοκληρωμένα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος όταν μαθαίνει.

Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία ενός course μοιάζει πολύ με τη συγγραφή ενός βιβλίο non-fiction. Χρειάζεται κάθε ενότητα και κάθε υποκεφάλαιο να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο, ώστε να βοηθά τον αναγνώστη να προχωρήσει παρακάτω.

Στην προκειμένη, η 1η ενότητα είναι η πιο σημαντική και θέλω εκεί να μπουν εξαρχής γερές βάσεις.

Μέσα σε όλα, αποφάσισα να δώσω κατακτήριες για δεύτερο πτυχίο και φυσικά εφαρμόζω κατά τη μελέτη μου όλες τις τεχνικές μάθησης που θα μάθεις κι εσύ στο course. 🙂

Σκοπεύω μάλιστα να καθιερώσω μια νέα στήλη στο Academy - τη «Γωνιά της μάθησης» - όπου θα τα λέμε live και θα μοιράζομαι μαζί σου κομμάτια από τη δική μου μαθησιακή διαδικασία. Προκλήσεις που προκύπτουν και όσα με βοηθούν να τις αντιμετωπίσω.

Έχε το νου σου στα events του Academy για να μην το χάσεις.

Για σήμερα σου έχω αυτό το tip:

Η συμβουλή της ημέρας

Η αξία του priming

Υπάρχει στην επιστήμη της Διδακτικής μια πολύ βασική αρχή:

Χρειάζεται πάντα να συνδέουμε το παλιό με το καινούριο.

Στο course της Meta-Μάθησης θα μάθεις πολύ πιο αναλυτικά τι σημαίνει αυτό και τι χρειάζεται να κάνεις από εδώ και πέρα όταν μελετάς. Για τώρα θέλω να θυμάσαι το εξής:

Πριν ξεκινήσεις τη μελέτη σου σε οποιοδήποτε αντικείμενο, φρόντιζε πάντα «να κάνεις ζέσταμα» - να προετοιμάζεις δηλαδή το μυαλό σου για αυτό που θα ακολουθήσει. Θέσε τα ερωτήματα:

Τι ξέρω ήδη για αυτό το αντικείμενο; Τι προσδοκώ ότι θα μάθω τώρα; Τι ερωτήσεις ή απορίες έχω σχετικά με αυτό;

Αυτό σε βοηθά σε δύο επίπεδα: (1) «Ξυπνάς» ήδη υπάρχουσες γνώσεις που έχεις ήδη και (2) μπαίνουν προσδοκίες για το αντικείμενο της μελέτης σου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωσή σου για να δεις αν θα επιβεβαιωθούν.

Το «κόλπο» εδώ είναι το να κάνεις αυτή τη διαδικασία συνειδητά, κάθε φορά. Απάντησε τα ερωτήματα είτε νοερά είτε - ακόμα καλύτερα - στο χαρτί. Δεν χρειάζεται υπερανάλυση, αλλά λίγες σύντομες σημειώσεις που θα «ξυπνήσουν» τη γνώση και το ενδιαφέρον μέσα σου.

Απλό αλλά καθόλου δεδομένο. Και μπορεί να κάνει τη μάθηση πιο εύκολη, πιο ενδιαφέρουσα και πιο αποδοτική.

Δοκίμασέ το στην πρώτη ευκαιρία, είτε πρόκειται να διαβάσεις κάποιο βιβλίο είτε να ακούσεις ένα podcast ή να παρακολουθήσεις ένα βίντεο στο YouTube.

Και κάτι τελευταίο:

Θα ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σου να μοιραστείς αυτό το link και να γίνουν ακόμα περισσότερα τα άτομα που θα αλλάξουν τον κόσμου (τους) μέσα από τη Meta-Μάθηση. 🙂

Αυτά για σήμερα.

Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ.

Φύλλις

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή γράφτηκες στο newsletter μου.

Άρθρα | Podcast | ​Unsubscribe | Θεσσαλονίκη 56 626

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.