ABOUT 2 MONTHS AGO • 1 MIN READ

Κάτι που δεν σου είπαν για τη μοναξιά

profile

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Κάτι που δεν σου είπαν για τη μοναξιά

και πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου

Γεια χαρά!

Προβληματίστηκα για το κατά πόσο ήθελα να στείλω σήμερα το newsletter. Ξέρω ότι το inbox σου μάλλον θα έχει πλημμυρήσει από emails με προσφορές και εκπτώσεις...

Τελικά, αποφάσισα να το στείλω παρόλα αυτά, με την ελπίδα να είναι το ένα email που θα διαβάσεις με χαρά σήμερα ή μέσα στις επόμενες ημέρες. Εγώ σίγουρα χάρηκα τη συγγραφή του.

Είναι Black Friday, αλλά εδώ δεν θα βρεις καμία προσφορά. Μόνο αξία, για σένα και τις σχέσεις σου. 🙂

Το σκεπτικό για σήμερα:

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα.

Το σκεπτικό

Το πώς διαχειριζόμαστε τη μοναξιά συνδέεται άμεσα με το πώς διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας. Είναι σημαντικό να μάθουμε να αξιοποιούμε τον χρόνο μας αντί να προσπαθούμε να τον αποφεύγουμε. Θα είναι δύσκολο να επιτύχουμε οτιδήποτε, αν πρώτα δεν έχουμε αποκτήσει τη συνήθεια να χρησιμοποιούμε τη μοναξιά με εποικοδομητικό τρόπο.

Όταν δεν διοχετεύουμε συνειδητά την προσοχή μας σε πράγματα που μας κάνουν καλό και μας εξελίσσουν, καταλήγουμε εξαρτημένοι - από καταστάσεις, αντικείμενα, ανθρώπους.

Η πρακτική

Βρες σκοπό μέσα από το να χτίσεις τη συνήθεια του να συνδέεσαι τακτικά με τις ανάγκες και τις αξίες σου. Βάλε στη ζωή σου δημιουργικές δραστηριότητες που νιώθεις ότι «σου μιλούν» και σε γεμίζουν, ενώ παράλληλα σε βοηθούν να χτίσεις δεξιότητες και να εξελιχθείς.

Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο να διοχετεύεις την ενέργεια και την προσοχή σου στο να βλέπεις σειρές στο Netflix και στο να μαθαίνεις να ζωγραφίζεις ή στο να συμμετέχεις σε χορωδία ή σε μια κοινότητα όπως το ABC.

Έχουν και οι σειρές τη θέση τους. Δίχως πράγματα που μας δίνουν σκοπό, όμως, είναι πιθανό να αρχίσουμε να νιώθουμε εκνευρισμό, θλίψη, απελπισία.

Σε πρώτη φάση, συνδέσου με τις ανάγκες και τις αξίες σου. Έπειτα σκέψου:
Ποια πράγματα που μπορείς να κάνεις μπορούν να συνδεθούν μαζί τους και να σου δώσουν σκοπό;

Το πώς αυτό συνδέεται με τις σχέσεις και την επικοινωνία με τους άλλους θα το μάθεις απόψε στις 20:00, στο #BookClubFriday​​​​​​​.

Τo quote

«Είμαστε επικίνδυνοι όταν δεν έχουμε επίγνωση της ευθύνης μας για το πώς συμπεριφερόμαστε, σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε.»

~ Marshall B. Rosenberg - αμερικανός ψυχολόγος, δημιουργός της Μη Βίαιης Επικοινωνίας και συγγραφέας

Σημείωση:

Επικίνδυνοι τόσο για τους άλλους, όσο και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι ανάγκες που δεν καλύπτονται είναι εκείνες που οδηγούν σε θυμό και αυτός ο θυμός μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικός.

Χρωστάμε στον εαυτό μας τη σύνδεση με τις αξίες και τις ανάγκες μας. Χωρίς αυτήν υποφέρει τόσο η ψυχική όσο και η σωματική μας υγεία. Μαζί τους και οι σχέσεις μας.

Η συζήτησή μας

Η κύρια ιδέα σήμερα (Κεφάλαιο 8):
Το πώς οργανώνουμε και κατευθύνουμε την ψυχική μας ενέργεια (την προσοχή μας) καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας - τόσο σε ότι αφορά τον χρόνο με τον εαυτό μας όταν είμαστε μόνοι/ες, όσο και τη συνύπαρξή μας με άλλους.
Το ένα πράγμα που μας τρομάζει όσο τίποτα είναι το χάος, επειδή αυτό συνδέεται με το υπαρξιακό μας άγχος και τον φόβο απέναντι στο άγνωστο.
Σκέψου να συμβαίνουν πράγματα στη ζωή σου που να νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις, ενώ παράλληλα δεν καταφέρνεις να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα θέλω σου.
Σκέψου να περνά κρίση η σχέση με τον σύντροφό σου και να μη βρίσκετε κοινό έδαφος για να επικοινωνήσετε. Σκέψου να νιώθεις ότι το επάγγελμα που επέλεξες ήταν τελικά λάθος επιλογή για σένα.
Τι κάνεις; Πώς το διαχειρίζεσαι;
Ένα μυαλό σε αταξία αδυνατεί να αντιμετωπίσει το χάος. Χρειάζεται εργαλεία για να το κάνει. Εργαλεία που μας βοηθούν να διοχετεύουμε την προσοχή μας με τρόπο που να οργανώνει τις σκέψεις μας και την αταξία που επικρατεί στο μυαλό μας.
Χρειαζόμαστε στόχους για να υπάρξουμε. Στόχους που να έχουν νόημα για εμάς και να δίνουν νόημα στη ζωή και τις σχέσεις μας.
Τώρα, ίσως το μυαλό σου πήγε σε μεγάλους στόχους και μεγαλεπίβολα σχέδια… Δεν εννοώ τέτοιους στόχους. Όχι απαραίτητα.
Πιο αναλυτικά:
...

Η συνέχεια απόψε στις 20:00. Στο ABC.

Γίνε μέλος για να μην το χάσεις.

* * *

Και κάπου εδώ τελειώσαμε. Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου. Σημαίνει πολλά για μένα. Και εκτιμώ ακόμα παραπάνω το ότι γράφεσαι στο ABC ή στα άλλα μου προγράμματα.

Αν σου αρέσουν όσα διαβάζεις, παρακαλώ πρόσθεσε το email μου στις επαφές σου ή απάντησε εδώ με ένα «Γεια!» (βοηθάει στο να παραδίδονται τα emails). Αν όχι, ξεγράψου παρακάτω.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Φύλλις

Υ.Γ.: Εάν σκέφτεσαι να γραφτείς στο ABC, έχε στο νου τα εξής:

1. Από 1/1/2025 η αξία της συνδρομής θα αυξηθεί για όλες τις νέες εγγραφές. Για σένα που είσαι μέλος ή που θα γραφτείς μέχρι τις 31/12/2024 η αξία θα παραμείνει αυτή που είναι ήδη.

2. Με ένα κλικ εδώ θα μοιραστώ μαζί σου υλικό που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τους θησαυρούς που κρύβει το ABC και να πάρεις την απόφασή σου.

Σου άρεσε το newsletter; Παρακαλώ μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Θα πάρει μόνο 18 δευτερόλεπτα. (Για κάτι που πήρε 13 ώρες να γραφτεί. 🙂)

Καινούρια/ος στην παρέα; Γράψου στο newsletter από εδώ (είναι δωρεάν).

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή γράφτηκες στο newsletter μου.

Άρθρα | Podcast | ​Unsubscribe | Θεσσαλονίκη 56 626

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.