Γιατί μαραζώνουν οι άνθρωποι όταν συνταξιοδοτούνται;
Κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας από νωρίς
|
Γεια χαρά!
Η μέρα μου ξεκίνησε με γυμναστήριο. Καθόλου εύκολα, δηλαδή.
Αυτό είναι το ωραίο, όμως: Το να κάνεις πολύ συνειδητά δύσκολα πράγματα, μέσα από τα οποία βελτιώνεσαι και κατακτάς νέες δεξιότητες και ικανότητες.
Για να μην παρεξηγηθώ, όταν λέω δύσκολα δεν εννοώ δυσάρεστα. Το αντίθετο.
Και είναι σημαντικό το να έχουμε στη ζωή μας δύσκολα που αγαπάμε να κάνουμε. Το γιατί θα το μάθεις παρακάτω.
Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.
Το σκεπτικό
Οι στόχοι μάς δίνουν ζωή. Μάς βοηθούν να εξελισσόμαστε και να βρίσκουμε νόημα σε ό,τι κάνουμε.
Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλοί άνθρωποι, όταν συνταξιοδοτούνται, μαραζώνουν - κάτι που συμβαίνει συνήθως όταν έχουν συνδέσει την εξέλιξή τους και τους στόχους τους κυρίως ή αποκλειστικά με τα επαγγελματικά.
Το να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και να τις ξεπερνάμε είναι βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, όχι απλά κάτι χρήσιμο για να πάρουμε αύξηση και προαγωγή. Θα τολμήσω, μάλιστα, να πω, ότι οι άνθρωποι, ελλείψει υγιών προκλήσεων, καταφεύγουν σε βλαβερές συνήθειες.
Η πρακτική
Σκέψου:
Υπάρχουν δραστηριότητες στη ζωή σου - έξω από τα επαγγελματικά πλαίσια - που να σου παρέχουν τη δυνατότητα να ξεπερνάς συνειδητά προκλήσεις;
Τέτοιου τύπου δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι κάποιο άθλημα ή ένα είδος χορού, στο οποίο έχεις την ευκαιρία να αντλείς ικανοποίηση από τις βελτιώσεις που βλέπεις με τον καιρό, καθώς ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας.
Οι προκλήσεις αυτές είναι σημαντικές για μια ισορροπημένη, καλή ζωή.
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας για ανασκόπηση και σχεδιασμό, και τώρα είναι η ευκαιρία να αξιολογήσεις τι κρατάς και τι αφήνεις από το 2024.
Πιο αναλυτικά θα δούμε τον ρόλο των στόχων απόψε στις 20:00, στο #BookClubFriday.
Τo quote
«Η απόλαυση εμφανίζεται στο όριο μεταξύ πλήξης και άγχους, όταν οι προκλήσεις εξισορροπούνται με την ικανότητα του ατόμου να ενεργεί».
~ Mihaly Csikszentmihalyi, καθηγητής ψυχολογίας και εισηγητής της θεωρίας του Flow (κατάσταση Ροής)
Με λίγα λόγια, όταν μια δραστηριότητα είναι μεν μέσα στις ικανότητές μας, αλλά δεν μας φαίνεται εύκολη.
Η συζήτησή μας
Η ζωή χωρίς προκλήσεις τείνει προς την (ψυχική) εντροπία. Αυτό δεν σημαίνει απλά στασιμότητα, αλλά βήματα προς τα πίσω.
Μια ομάδα, κοινότητα ή κοινωνία χρειάζεται να προσφέρει στα μέλη της εμπειρίες και ευκαιρίες ανάπτυξης. Στην αντίθετη περίπτωση, οι άνθρωποι αναζητούν το νόημα σε πράγματα που μπορεί να είναι από βλαβερά έως καταστροφικά.
Το ίδιο χρειαζόμαστε και σε ατομικό επίπεδο - πόσο μάλλον όταν το συλλογικό δεν το προσφέρει.
Έχουμε όμως συνηθίσει να βλέπουμε τους στόχους ως κάτι που κάνουμε κυρίως για τα επαγγελματικά μας. Άντε και για τη φυσική μας κατάσταση. Έχουμε επίσης μάθει να τους βλέπουμε ως κάτι μεγάλο που πρέπει να πετύχουμε.
Οι στόχοι δεν είναι μόνο αυτό.
Στα πλαίσια της θεματικής «ανασκόπηση - στοχοθεσία - σχεδιασμός» του Δεκέμβρη είναι απαραίτητη μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους στόχους:
...
Η συνέχεια απόψε στις 20:00. Στο ABC.
Αν δεν είσαι μέλος, γίνε. Τι περιμένεις; 🙂
* * *
Και κάπου εδώ τελειώσαμε. Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου - σημαίνει πολλά για μένα.
Αν σου αρέσουν όσα διαβάζεις, παρακαλώ πρόσθεσε το email μου στις επαφές σου ή απάντησε εδώ με ένα «Γεια!» (βοηθάει στο να παραδίδονται τα emails).
Αν όχι, ξεγράψου παρακάτω.
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!
Φύλλις
Υ.Γ.: Εάν σκέφτεσαι να γραφτείς στο ABC, έχε στο νου τα εξής:
1. Από 1/1/2025 η αξία της συνδρομής θα αυξηθεί για όλες τις νέες εγγραφές. Για σένα που είσαι μέλος ή που θα γραφτείς μέχρι τις 31/12/2024 η αξία θα παραμείνει αυτή που είναι ήδη.
2. Με ένα κλικ εδώ θα μοιραστώ μαζί σου υλικό που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς λειτουργούμε στο ABC και να πάρεις την απόφασή σου.
Σου άρεσε το newsletter; Παρακαλώ μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Θα πάρει μόνο 18 δευτερόλεπτα. (Για κάτι που πήρε 12 ώρες να γραφτεί. 🙂) |