Πώς να παρακάμψεις τα biases σου
Και να βρεις λύσεις που δεν θα έβρισκες αλλιώς
***
|
Γεια χαρά!
Την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε για το καλύτερο επόμενο βήμα. Εκείνο που σε βοηθά να ζεις όπως θέλεις εσύ, όχι κάποιος άλλος.
Δεν είναι εύκολο, ειδικά στην εποχή μας. Είναι όμως αναγκαίο να σκεφτόμαστε έτσι.
Κάτι που συχνά δεν συνειδητοποιούμε - αντιθέτως, το παραμελούμε - είναι το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η δημιουργικότητά μας στην εξέλιξή μας.
Μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό:
Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό και 56 δευτερόλεπτα.
Το σκεπτικό
Στο The No BS Journaling Method έχω συμπεριλάβει τεχνικές που σε βοηθούν να γίνεσαι ο coach του εαυτού σου και να βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα.
Οι τεχνικές αυτές πατάνε πάνω στο πώς δουλεύει το μυαλό και η δημιουργικότητά μας. Υπάρχουν τρόποι να «βγούμε από το κουτί» και να σκεφτούμε διαφορετικά, δίχως να περιοριζόμαστε από τις προκαταλήψεις και τις αγκυλώσεις μας.
Το θέμα είναι να δεις τη δημιουργικότητα ως αυτό που είναι:
Mια ικανότητα που μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις συνήθειες και ζωή.
Η πρακτική
Σκέψου ένα πρόβλημα που σε απασχολεί. Εξήγησέ το στον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς.
Έπειτα, σκέψου ένα άτομο που εκτιμάς πολύ. Είναι σημαντικό να έχει γνώσεις και άποψη πάνω στο θέμα που σε απασχολεί, και να έχεις διαβάσει/ακούσει/μελετήσει ήδη πολύ από το υλικό του.
Γράψε την ερώτησή σου και έπειτα μπες στον ρόλο αυτού του ατόμου. Μην κρατήσεις τίποτα πίσω και συμβούλεψε τον εαυτό σου από μια άλλη οπτική γωνία. Σαν να μην ήσουν εσύ.
Είναι πιθανό να βρεις τη λύση που ψάχνεις.
Πιο αναλυτικά, θα μάθεις να δουλεύεις με αυτήν την τεχνική εδώ. (Απαιτείται εγγραφή στο course.)
Τo quote
«Η διαίσθηση θα πει στον σκεπτόμενο νου πού να κοιτάξει.»
~ Jonas Salk | Αμερικανός ιατρικός ερευνητής και ιολόγος - παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του πρώτου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.
Έχουμε μάθει να βασιζόμαστε στη λογική μας, αφού «αυτή ξέρει» και ως εκ τούτου θεωρείται πιο σημαντική. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα σε λογική και διαίσθηση.
Έτσι δουλεύει και η δημιουργικότητα:
Συγκεντρώνεις γνώσεις, τις φιλτράρεις, τις αξιολογείς κριτικά, και έπειτα το μυαλό σου είναι σε θέση να συνδέσει, να συνδυάσει και να συνθέσει από τα φαινομενικά ασύνδετα.
Οι συνδέσεις δεν γίνονται με τη λογική μόνο. Χρειάζεσαι το κομμάτι εκείνο που μετατρέπει τη λογική και τα δεδομένα σε διάνοια.
Οι προτάσεις
* * *
Και κάπου εδώ τελειώσαμε.
Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου και εμπιστεύεσαι τα προγράμματά μου. Η εμπιστοσύνη σου με βοηθά να συνεχίζω.
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!
Φύλλις
Σου άρεσε το newsletter; Μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. (Για κάτι που γράφτηκε με πολλή φροντίδα και μεράκι. 🙂) |