Αυτή είναι μια σειρά από 8 email-μαθήματα που δημιούργησα με αφορμή τα προγράμματα Meta-Μάθησης στα οποία μπορείς να γραφτείς.
(Εργαστήρια Εφήβων και Ενηλίκων και online course 'Ξένη γλώσσα σε έξι μήνες)
Παγίδα Νο3
Στη μάθηση, ένα γραμμάριο δράσης μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από 10 κιλά θεωρίας.
Η πραγματική μάθηση περνάει μέσα από τη δράση, και αυτό συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις κακές σημειώσεις που συζητήσαμε στο προηγούμενο μάθημα.
Είναι άλλο το να μελετάς ένα αντικείμενο και άλλο το να εξασκείσαι πάνω σε αυτό. Τι θέλω να πω;
Ότι το να διαβάζεις απλά και να μην κάνεις τίποτα με τη γνώση, δεν σε βοηθάει. Αντιθέτως, σου δημιουργεί την αίσθηση ότι τα ξέρεις, ενώ στην πραγματικότητα το μυαλό σου αναγνωρίζει απλά κάτι που έχει ξαναδεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το έχει καταλάβει και απομνημονεύσει.
Πώς να αποφύγεις την παγίδα;
Αν είσαι μαθητής ή μαθήτρια…
… έχε πάντα στο μυαλό το ερώτημα «Πώς μπορώ να εξασκηθώ πρακτικά σε αυτό το αντικείμενο, με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο;»
Ο στόχος είναι να βρίσκεις πάντα πρακτικούς και δημιουργικούς τρόπους για να κάνεις κάτι με τη γνώση. Μερικά παραδείγματα:
Οι κλασικές ασκήσεις στα Μαθηματικά (που αν με ρωτάς, θα έπρεπε να «παιχνιδοποιούνται» περισσότερο - για παράδειγμα, μέσα από το να μετατρέπεις σε challenge το πόσο γρήγορα μπορείς να λύσεις μια δύσκολη άσκηση), το να μετατρέπεις το μάθημα της Ιστορίας σε σενάριο για ταινία, το να αναζητάς τους τρόπους με τους οποίους όσα μαθαίνεις στη Βιολογία απαντώνται στην πραγματική ζωή και να τα εξηγείς ως «προφέσορας».
Αν είσαι εκπαιδευτικός ή και γονιός…
Βάλε δημιουργικότητα και φαντασία. Υπενθύμισε στα παιδιά πόσο σημαντικές είναι και ενθάρρυνέ τα να τις χρησιμοποιούν. Αναζήτησε τρόπους για να γίνει το εκάστοτε μάθημα δημιουργικό και διασκεδαστικό (στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές ιδέες με μια απλή αναζήτηση) και πρότεινε αυτές τις ιδέες ή, ακόμα καλύτερα, παίξε στο μάθημα μαζί τους.
Τίποτα δεν διδάσκει καλύτερα από το ίδιο το παράδειγμα.
Όπως καταλαβαίνεις, παίρνεις πολλούς έξτρα πόντους όταν βάζεις φαντασία, δημιουργικότητα και διασκέδαση στην εξίσωση. Και είτε είσαι μαθητής είτε εκπαιδευτικός, μπορείς έτσι να δεις το ίδιο πράγμα με «καινούρια μάτια».
Το θέμα δεν είναι απλά να πετυχαίνουμε στόχους, αλλά να κάνουμε και τη διαδικασία που ακολουθούμε για να τους πετύχουμε ευχάριστη και διασκεδαστική. Εκεί πιστεύω ότι χάνει το εκπαιδευτικό σύστημα το παιχνίδι.
Και πριν πεις ότι το παιχνίδι είναι για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, θα σου πω ότι είχα ακόμα και στο πανεπιστήμιο καθηγητές που έρχονταν στο μάθημα με μπάλες και άλλα παιχνίδια για να μας βοηθήσουν να μάθουμε πιο αποτελεσματικά.
Όσα έμαθα στο δικό τους μάθημα, τα θυμάμαι ακόμα.
Σε τελική ανάλυση, όλα είναι θέμα οπτικής και επιλογής.
Στο επόμενο μάθημα θα ασχοληθούμε με την παγίδα Νο4, το να μαρκάρεις σημεία του βιβλίου που μελετάς δίχως στρατηγική. Τι να το κάνεις αν γεμίζεις το βιβλίο με κίτρινο ή πορτοκαλί ή ροζ μαρκαδόρο, που δεν σε βοηθά σε τίποτα να γλιτώνεις χρόνο και κόπο στο μέλλον;
Τα λέμε στο μάθημα Νο4!
Καλή και πάντα δημιουργική συνέχεια!
Φύλλις
Υ.Γ.: Από εδώ μπορείς να μάθεις για τα προγραμματισμένα εργαστήρια Meta-Μάθησης και να κρατήσεις τη θέση σου. Έχε στο νου ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.