Αυτή είναι μια σειρά από 8 email-μαθήματα που δημιούργησα με αφορμή τα προγράμματα Meta-Μάθησης στα οποία μπορείς να γραφτείς.
(Εργαστήρια Εφήβων και Ενηλίκων και online course 'Ξένη γλώσσα σε έξι μήνες)
Παγίδα Νο5
Το ξέρεις ήδη… Η παπαγαλία δεν αποτελεί καλή στρατηγική. Όσο κι αν το σχολείο την επικροτεί με διάφορους τρόπους.
Τι εννοούμε όταν λέμε «παπαγαλία»;
Το να αποστηθίζουμε λέξη προς λέξη ολόκληρα κομμάτια ύλης.
Είναι λίγοι οι άνθρωποι που το καταφέρνουν αυτό και, ακόμα και αυτοί εφαρμόζουν τεχνικές απομνημόνευσης και δεν μένουν στην καθαρή παπαγαλία του τύπου τα-θυμάμαι-για-λίγες-μέρες-και-μετά-είναι-σαν-να-μην-τα-διάβασα-ποτέ.
Βλέπεις, η παπαγαλία δίχως κατανόηση είναι δώρο άδωρο. Δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε καμία πληροφορία δίχως αυτή να έχει νόημα για εμάς. Είναι απαραίτητο να κατανοούμε όσα μαθαίνουμε και όταν τα έχουμε κατανοήσει πραγματικά, δεν χρειάζεται να τα αποστηθίσουμε.
Πώς να αποφύγεις την παγίδα;
Αν είσαι μαθητής ή μαθήτρια…
… έχε πάντα ως πρόθεση να καταλάβεις όσα μαθαίνεις. Κάνε ερωτήσεις, επέμεινε στα σημεία που δυσκολεύεσαι, βρες άλλες πηγές που να εξηγούν το ίδιο πράγμα με άλλους τρόπους.
Μπορείς π.χ. να αναζητήσεις το συγκεκριμένο θέμα στο ίντερνετ ή στο Youtube και να βρεις οπτικοακουστικό υλικό που να σε βοηθά να το καταλάβεις.
Πάνω απ’ όλα, επέμεινε. Ειδικά στα σημεία που δεν καταλαβαίνεις. Είναι δελεαστικό το να σκιπάρεις παπαγαλίζοντας το σημείο που σε δυσκολεύει και να πας παρακάτω. Αυτό όμως θα το βρεις μπροστά σου.
Τα κενά στην κατανόηση κάποια στιγμή θα οδηγήσουν στο να μην μπορείς να αντεπεξέλθεις ακόμα και στα απλά.
Αντιθέτως, το να επιμένεις σε εκείνα που σε δυσκολεύουν αποτελεί στρατηγική που φαινομενικά οδηγεί στο να χάνεις χρόνο σήμερα, αλλά στην πράξη κερδίζεις το παιχνίδι της μάθησης εκεί που πραγματικά μετράει.
Ειδικά αν εστιάσεις στο να κρατάς αποτελεσματικές σημειώσεις, όπως είπαμε στην παγίδα Νο2 ή όπως θα μάθεις ολοκληρωμένα στο εργαστήριο Meta-Μάθησης που θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου, θα δεις μεγάλη διαφορά στον τρόπο που μαθαίνεις, στον χρόνο που σου παίρνει, και στους βαθμούς σου.
Αν είσαι εκπαιδευτικός ή και γονιός…
… φρόντισε να ενθαρρύνεις τις ερωτήσεις και την αναζήτηση περισσότερων πηγών για το ίδιο πράγμα. Ζήτα από τα παιδιά να σου εξηγήσουν το εκάστοτε αντικείμενο με δικά τους λόγια ή δείξε τους εναλλακτικούς τρόπους για να το καταλάβουν.
Τα βιβλία από μόνα τους δεν αρκούν. Ειδικά τα κακογραμμένα διδακτικά εγχειρίδια του σχολείου.
Το καλό είναι ότι στην εποχή μας δεν χρειάζεται να περιοριζόμαστε σε αυτά. Η γνώση είναι κυριολεκτικά προέκταση των δαχτύλων μας. Μάθε πρώτα εσύ πώς να την εντοπίζεις και δείξε έπειτα στα παιδιά πώς να το κάνουν.
Στο επόμενο μάθημα θα ασχοληθούμε με την παγίδα Νο6, τον φόβο μπροστά στην αποτυχία και τα λάθη που δυστυχώς (ακόμη) τρέφεται από το εκπαιδευτικό σύστημα.
Τα λέμε εκεί!
Καλή και πάντα δημιουργική συνέχεια!
Φύλλις
Υ.Γ.: Από εδώ μπορείς να μάθεις για τα προγραμματισμένα εργαστήρια Meta-Μάθησης και να κρατήσεις τη θέση σου. Έχε στο νου ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.