19 DAYS AGO • 1 MIN READ

Θολές καταστάσεις, άγχος, και αυτό που φέρνει διαύγεια

profile

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Θολές καταστάσεις, άγχος, και αυτό που φέρνει διαύγεια

Το «βήμα πίσω» που σε πηγαίνει μπροστά

***

Γεια χαρά!

Την προηγούμενη εβδομάδα σου μίλησα για την ποιότητα του ύπνου μας και τον ρόλο του στη ζωή μας. Είναι τόσο σημαντική που οι ερευνητές δεν ρωτούν «Γιατί κοιμόμαστε;» αλλά «Γιατί ξυπνάμε;» 🤯

Κάνω, λοιπόν, ό,τι καλύτερο μπορώ για να κοιμάμαι καλά. Ειδικά αυτό το διάστημα που δουλεύω πολύ εντατικά, καθώς ετοιμάζω το νέο course της Meta-Μάθησης και το άνοιγμα των εγγραφών του. Αν δεν κοιμάμαι καλά, τίποτα από όσα κάνω δεν θα γίνει σωστά…

Εν τω μεταξύ, έχει γίνει διαθέσιμη η δεύτερη ενότητα και ανακοίνωσα τον τίτλο του course στα 285 άτομα της λίστας αναμονής. Είναι «SMARTer: Μαθαίνω Έξυπνα».

Αν έχεις γραφτεί και δεν είδες το email, τσέκαρέ το. Περιέχει πρόσβαση σε ένα από τα μαθήματα. 😉

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος:

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα.

Το σκεπτικό

Το μυαλό μας μαθαίνει πιο αποδοτικά όταν του δίνουμε τη δυνατότητα να κατανοεί. Και κατανοεί καλύτερα όταν οργανώνουμε τις πληροφορίες σε ιεραρχικές δομές, από το γενικό στο ειδικό.

Όπως ένα δέντρο. Τα κλαδιά χωρίς τον κορμό δεν έχουν πού να στηριχτούν. Έτσι και οι πληροφορίες δεν βγάζουν νόημα όταν είναι σκόρπιες. Χρειάζονται κάτι να τις ενώνει.

Ο κορμός είναι η συνολική εικόνα και το νόημα. Τότε μόνο αποκτούν και τα κλαδιά λόγο ύπαρξης.

Η πρακτική

Δεν λειτουργούμε έτσι μόνο στη μάθηση. Όταν δεν έχουμε καταλάβει κάτι - δεν έχουμε δηλαδή διαύγεια - αυτό μας προκαλεί άγχος. Το να μην ξέρεις ή το να μην κατανοείς κάτι, μπορεί να σε στρεσάρει πολύ.

Το «βήμα πίσω» που λέω πάντα είναι χρήσιμο τόσο στη μάθηση όσο και στη ζωή γενικά.

Σκέψου εκείνη την κατάσταση που σε αγχώνει. Πιθανότατα υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρεις, βήματα που δεν έχεις σκεφτεί, συνδέσεις που δεν έχεις δει.

Πάρε χαρτί και μολύβι.

Τόσο στη μάθηση όσο και στην αυτογνωσία ή την επαγγελματική μας ανάπτυξη, οι σημειώσεις και η καταγραφή φέρνουν διαύγεια. Έτσι λειτουργεί το μυαλό μας καλύτερα.

Εξήγησε στον εαυτό σου την κατάσταση ή το πρόβλημα και έπειτα διερωτήσου:

«Τι μπορώ να κάνω; Ποιο είναι το καλύτερο επόμενό μου βήμα;»

Δεν μπορείς να θυμάσαι κάτι ούτε και να λύσεις ένα πρόβλημα, αν πρώτα δεν το καταλάβεις.

Τo quote

«Όσο περισσότερα θυμόμαστε, τόσο καλύτερα επεξεργαζόμαστε τον κόσμο. Και όσο καλύτεροι γινόμαστε στο να επεξεργαζόμαστε τον κόσμο, τόσο περισσότερα θυμόμαστε για αυτόν.»

~ Joshua Foer | Δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything”

Η καλύτερη «τεχνολογία» που έχουμε για να το κάνουμε αυτό είναι η καταγραφή. Είτε κρατάς σημειώσεις, είτε κάνεις journaling, αυτό σε βοηθά να επεξεργαστείς δεδομένα, να τα καταλάβεις και να τα θυμάσαι.

Και όταν θυμάσαι κάτι, το έχεις κάνει κτήμα σου. Και τούμπαλιν.

Από το podcast

Ανέβηκε σήμερα ένα voice memo ως απάντηση σε ένα δικό σας μήνυμα. Τίτλος αυτού «Δεν θυμάμαι τίποτα από αυτά που διαβάζω».

Άκου το εδώ ή σε όποια εφαρμογή ακούς τα podcasts σου:

show
78: «Δεν θυμάμαι τίποτα από...
Jan 17 · Φυλλισοφίες
4:19
Spotify Logo
 

Από το Academy Book Club

Το recording από την ομαδική μας κλήση του μήνα είναι διαθέσιμο. Το θέμα μας ήταν «τα εύκολα και τα δύσκολα της ανασκόπησης του έτους». Μπορείς να το παρακολουθήσεις εδώ.

ABC call recording 7/1/25

ABC call recording 7/1/25

Γεια χαρά, φανταστικοί/ές ABCers! Μπορείτε από εδώ να παρακολουθήσετε το replay της ομαδικής μας κλήσης: Enjoy! #ABCliveRecording

Read Article

Σημείωση:
Η συμμετοχή στο live και η παρακολούθησή του είναι διαθέσιμη μόνο στους συνδρομητές του ABC. Γίνε μέλος εδώ για να συμμετέχεις.

* * *

Και κάπου εδώ τελειώσαμε. Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου - σημαίνει πολλά για μένα.

Αν σου αρέσουν όσα διαβάζεις, παρακαλώ πρόσθεσε το email μου στις επαφές σου ή απάντησε εδώ με ένα «Γεια!» (βοηθάει στο να παραδίδονται τα emails).

Αν όχι, ξεγράψου παρακάτω.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Φύλλις

Υ.Γ.: Κάνε το «βήμα πίσω» με τη βοήθεια του journaling. Οι τεχνικές που διδάσκω στο The No BS Journaling Method σε βοηθούν σε αυτό.

Ειδικά αν δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις, το course είναι το καλύτερο επόμενό σου βήμα.

Σου άρεσε το newsletter; Παρακαλώ μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. (Για κάτι που γράφτηκε με πολλή φροντίδα και μεράκι. 🙂)

Καινούρια/ος στην παρέα; Γράψου στο newsletter από εδώ (είναι δωρεάν).

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή γράφτηκες στο newsletter μου.

Άρθρα | Podcast | ​Unsubscribe | Θεσσαλονίκη 56 626

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.