5 DAYS AGO • 1 MIN READ

Όταν το να δουλεύεις πιο σκληρά γίνεται αυτοσαμποτάζ

profile

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Όταν το να δουλεύεις πιο σκληρά γίνεται αυτοσαμποτάζ

Αν ήταν αρκετό, θα πετυχαίναμε όλοι/ες πολύ περισσότερα

***

Γεια χαρά!

Την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε για τη δημιουργικότητα ως μέσο να σκεφτούμε «έξω από το κουτί». Να ξεπεράσουμε έτσι πεποιθήσεις και αγκυλώσεις που μας περιορίζουν.

Τα biases και οι πεποιθήσεις μας δεν είναι αστείο πράγμα. Καθορίζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε, ζούμε και εργαζόμαστε.

Ένα από αυτά, εκείνο που λέει ότι χρειάζεται να δουλεύουμε σκληρά, αν θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή.

Μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό:

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό και 59 δευτερόλεπτα.

Το σκεπτικό

«Θα δουλέψω πιο σκληρά.»

Στη Φάρμα των Ζώων του George Orwell, αυτή ήταν η απάντηση που έδινε πάντα ο Boxer, το Άλογο. Αυτήν την απάντηση έδινα κι εγώ για πολλά χρόνια.

O Boxer κατέρρευσε από την κόπωση. Το τέλος του ήταν άδοξο, κι ας επικράτησε το ψέμα ότι ήταν «ήρωας επειδή δούλευε τόσο σκληρά».

Δεν αρκεί το να προσπαθείς όλο και πιο σκληρά - αυτό είναι συνταγή για άγχος, απογοήτευση, burnout.

Το ότι μάθαμε να λειτουργούμε έτσι, δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Είτε στη μάθηση είτε στην εργασία.

Η πρακτική

Παρατήρησε τον εαυτό σου:

Σε ποιους τομείς έχεις την τάση να προσπαθείς πολύ σκληρά, παρά το ότι δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που προσδοκείς;

Στη δουλειά σου; Στις σχέσεις; Στη μάθηση; Στα οικονομικά σου;

Εάν νιώθεις ότι προσπαθείς πάρα πολύ, αλλά τα αποτελέσματα δεν σε δικαιώνουν, είναι πολύ πιθανό να έχεις κάποιο τυφλό σημείο που χρειάζεται να αναζητήσεις.

Τι είναι αυτό που δεν βλέπεις στην κατάσταση; Τι θα μπορούσες να σκεφτείς και να κάνεις διαφορετικά; Τι κάνουν διαφορετικά εκείνοι που έχουν πετύχει αυτό που θέλεις να πετύχεις κι εσύ;

Δεν είναι εύκολες ερωτήσεις αυτές, αλλά αξίζει να αρχίσεις να τις απαντάς. Γράψε στο journal σου και συζήτα με έμπιστα άτομα.

Πάνω απ’ όλα, αποδέξου ότι δεν τα ξέρεις όλα και ότι μάλλον χρειάζεται να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα. Καμία αλλαγή δεν έρχεται δίχως την αποδοχή του «Ένα ξέρω: ότι τίποτα δεν ξέρω».

Τo quote

«Ο κόσμος που έχουμε δημιουργήσει ως αποτέλεσμα του επιπέδου σκέψης μας ως τώρα, δημιουργεί προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε από το ίδιο επίπεδο [σκέψης] στο οποίο δημιουργήθηκαν.»

~ Albert Einstein | Γερμανός φυσικός εβραϊκής καταγωγής. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για το Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και ένας απ' τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

Μια σκέψη:

Ναι, δεν είναι όλα στον έλεγχό μας. Συχνά, παίζει ρόλο ο παράγοντας τύχη, το περιβάλλον μας, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά μας.

Από την άλλη, ο τρόπος σκέψης μας μπορεί να βοηθήσει στο να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες όταν εμφανιστούν. Ή να μην μην τις δούμε καν.

Οι προτάσεις

* * *

Και κάπου εδώ τελειώσαμε.

Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου και εμπιστεύεσαι τα προγράμματά μου. Η εμπιστοσύνη σου με βοηθά να συνεχίζω.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Φύλλις

Σου άρεσε το newsletter; Μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. (Για κάτι που γράφτηκε με πολλή φροντίδα και μεράκι. 🙂)

Καινούρια/ος στην παρέα; Γράψου στο newsletter από εδώ (είναι δωρεάν).

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή γράφτηκες στο newsletter μου.

Άρθρα | Podcast | ​Unsubscribe | Θεσσαλονίκη 56 626

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.