Αν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν, ίσως φταίει αυτό
Η δεξιότητα-πολλαπλασιαστής που όλοι/ες χρειαζόμαστε
***
|
Γεια χαρά!
Στις προηγούμενες Φυλλισοφίες μιλήσαμε για τη σημασία της απλοποίησης σε οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε.
Ακούγεται αυτονόητη, αλλά δεν είναι. Η τάση μας είναι σχεδόν πάντα η πολυπλοκότητα. Κάνουμε έτσι τη ζωή μας πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι χρειάζεται.
Αυτές τις μέρες προβληματίστηκα αρκετά με το γιατί συχνά δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε στους άλλους.
Μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό:
Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα.
Το σκεπτικό
Ό,τι κι αν έχεις στο μυαλό σου, αν δεν το επικοινωνήσεις σωστά δεν πρόκειται κανείς να καταλάβει.
Τι σημαίνει, όμως, «επικοινωνώ σωστά»;
Σημαίνει να έχεις πρώτα απ’ όλα λάβει υπόψιν σου το άτομο που έχεις απέναντί σου. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Η καλή επικοινωνία έχει ως προαπαιτούμενο τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση. Αυτό σημαίνει πως, για να γινόμαστε κατανοητοί, χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψιν τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων.
Πόσοι/ες από εμάς το κάνουμε αυτό;
Αν θέλεις να σε καταλαβαίνουν, φρόντισε να καταλαβαίνεις πρώτα εσύ.
Η πρακτική
Πριν προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις τη δική σου οπτική σε κάποιον, διερωτήσου:
Τι θέλει αυτό το άτομο και τι χρειάζεται; Πώς μπορώ να του πω αυτό που θέλω με τρόπο που να μπορεί να με ακούσει και να με καταλάβει; Πώς μπορώ να του δείξω εγώ ότι καταλαβαίνω;
Βιαζόμαστε τόσο πολύ να πούμε τα δικά μας που δεν λαμβάνουμε υπόψη την ψυχοσύνθεση του άλλου. Η καλή επικοινωνία, όμως, έχει ως βάση την ενεργητική ακρόαση. Και ενεργητική ακρόαση δεν είναι το να κουνάς το κεφάλι καταφατικά και να λες «ναι» και «έχεις δίκιο».
Είναι το να είσαι παρών, να ακούς, να επεξεργάζεσαι και να συμμετέχεις με μυαλό και καρδιά σε όσα ακούς.
Επιπλέον εργαλεία για αποτελεσματική επικοινωνία θα βρεις στη Βιβλιοθήκη του Academy+.
Εδώ μία σύνοψη της “Μη Βίαιης Επικοινωνίας” του Marshall Rosenberg, που θα σε βοηθήσει να επικοινωνείς πιο ουσιαστικά. (για μέλη)
Τo quote
«Το μοναδικό μεγαλύτερο πρόβλημα στην επικοινωνία είναι η ψευδαίσθηση ότι συνέβη.»
~ George Bernard Shaw | Ιρλανδός κριτικός, δραματουργός και θεατρικός συγγραφέας, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925.
Μιλάμε παράλληλα, κάνουμε παράλληλους μονολόγους, δεν ακούμε πραγματικά και μετά απορούμε γιατί οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι που είναι present και μας ακούν, μένουν στη μνήμη μας και συχνά μοιάζουν χαρισματικοί.
Βελτίωσε την ικανότητα να ακούς και να επικοινωνείς ουσιαστικά. Αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή, τις σχέσεις και την καριέρα σου.
Οι προτάσεις
* * *
Και κάπου εδώ τελειώσαμε.
Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου και εμπιστεύεσαι τα προγράμματά μου. Η εμπιστοσύνη σου με βοηθά να συνεχίζω.
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!
Φύλλις
Υ.Γ.: Για σένα που θέλεις να καταλάβεις καλύτερα τι κερδίζεις με την εγγραφή σου στο Academy+, προτείνω να διαβάσεις την ανανεωμένη περιγραφή εδώ.
Σου άρεσε το newsletter; Μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. (Για κάτι που γράφτηκε με πολλή φροντίδα και μεράκι. 🙂) |