ABOUT 13 HOURS AGO • 1 MIN READ

Μαθαίνεις και εξελίσσεσαι ή απλώς διαβάζεις;

profile

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που σε βοηθούν να σκέφτεσαι πιο καθαρά, να παίρνεις καλές αποφάσεις, να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι.

Μαθαίνεις και εξελίσσεσαι ή απλώς διαβάζεις;

Γιατί δεν είναι κάθε προσπάθεια ίση;

***

Γεια χαρά!

Στις ​​προηγούμενες Φυλλισοφίες​ μιλήσαμε για τη μνήμη. Έμαθες ότι δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε «κακή μνήμη», και ότι στην πραγματικότητα υπάρχει η ανεκπαίδευτη και η εκπαιδευμένη. Έμαθες επίσης για τον ρόλο της συγκέντρωσης σε αυτό.

Σήμερα θα σου μιλήσω για μια άλλη πλευρά της μάθησης. Την πλευρά που αγγίζει από κάθε άποψη την εξέλιξή σου - ειδικά την επαγγελματική.

Τι εννοώ; Πάμε να το δούμε.

Μέσος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα.

Το σκεπτικό

Μαστοριά. Υπέροχη έννοια. Συγχρόνως, μία από εκείνες που τείνουν να χάνονται στη λήθη.

Τι σημαίνει το να είσαι «μάστορας/μαστόρισσα» σε αυτό που κάνεις; Το έχεις σκεφτεί ποτέ;

Στο workshop της Τετάρτης με ρώτησαν τι σημαίνει “Mastery” - το ένα από τα τρία βασικά συστατικά του τρίπτυχου της εσωτερικής κινητοποίησης. Η μόνη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό είναι η μαστοριά.

Εμπεριέχει το βίωμα. Τη μάθηση που δεν μένει μόνο στη θεωρία.

Για να είσαι μάστορας/μαστόρισσα, δεν αρκεί να ξέρεις - πρέπει να μπορείς να κάνεις. Και όσο καλύτερα κατέχεις την τέχνη σου, τόσο περισσότερα μπορείς να προσφέρεις μέσα από αυτήν.

Τόσο καλύτερα μπορείς επίσης να την εξηγήσεις και να τη μεταδώσεις. Δεν είναι τυχαία το ότι παλιά οι άνθρωποι μαθήτευαν δίπλα σε κάποιον μάστορα για να μάθουν μια τέχνη. Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος.

Στην εποχή μας δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στη θεωρία, που χάνουμε αυτό το κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας: τη δράση, τη συνειδητή εξάσκηση, τη συνεχή εξέλιξη που κρύβει το να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε και να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη.

Το καλό είναι ότι αυτός ο τρόπος αντίληψης και μάθησης είναι μεταφέρσιμος: μπορείς να τον εφαρμόσεις και στα θεωρητικά αντικείμενα. Κι αν το κάνεις, θα δεις ότι και το κίνητρό σου θα γίνεται όλο και πιο ισχυρό.

Η πρακτική

Τι σημαίνει «συνειδητή εξάσκηση», όμως;

Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι όλη η προσπάθεια ίση, όταν πάμε να μάθουμε κάτι. Η ποιότητα της εξάσκησης, ο βαθμός συγκέντρωσής μας και η διάθεση να σημειώνουμε κάθε φορά έστω 1% πρόοδο, μετράει το ίδιο - αν όχι περισσότερο - με την ποσότητα.

Γι’ αυτό όλες οι τεχνικές μάθησης που διδάσκω έχουν στον πυρήνα τους τη δράση:

Δεν είναι το ίδιο το να μελετάς μία ώρα παθητικά, διαβάζοντας ξανά και ξανά την ύλη και κρατώντας κατεβατές σημειώσεις (στην καλύτερη), με το να ξέρεις πώς να κρατάς έξυπνες σημειώσεις και να εξασκείσαι συνειδητά την ώρα που μελετάς.

Η συγκέντρωση για την οποία γκρινιάζουμε συνέχεια, είναι ενεργητική διαδικασία - όταν μαθαίνουμε παθητικά είναι λογικό να «φεύγει» και να δυσκολευόμαστε.

Δοκίμασε την επόμενη φορά - αφού διαβάσεις το απόσπασμα που θέλεις να θυμάσαι - να κλείσεις το βιβλίο και να εξηγήσεις φωναχτά αυτό που διάβασες. Σαν να το διδάσκεις. Σε πάω στοίχημα ότι θα το θυμάσαι έπειτα πολύ καλύτερα.

Πιο αναλυτικά, θα μάθεις να εφαρμόζεις τις ανάλογες τεχνικές στο SMARTer: Μαθαίνω Έξυπνα.

Τo quote

«Πάντα κάνω αυτό που δεν μπορώ να κάνω, με σκοπό να μάθω πώς να το κάνω.»

~ Pablo Picasso | Ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός. Είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα - συνιδρυτής του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Εύχομαι να είχαμε όλοι/ες αυτή τη στάση απέναντι στη μάθηση - σε κάθε τομέα. Εκείνο που βλέπω να λείπει από πολλούς ανθρώπους είναι ο τρόπος. Ίσως και η πρόθεση.

Έχουμε αμέτρητα εργαλεία στην εποχή μας. Εργαλεία που κάνουν τα πάντα πιο εύκολα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που το ΑΙ έχει μπει στη ζωή μας, αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές σε ότι αφορά τη γνώση και τη χρήση της.

Με κίνδυνο να ακούγομαι boomer, θα πω ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ίδια μας την ικανότητα να μαθαίνουμε, να θυμόμαστε και να σκεφτόμαστε κριτικά. Εύχομαι να βγω λάθος, αλλά οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι μάλλον έχω δίκιο. Θα ήθελα να μην είχα.

Οι προτάσεις

* * *

Και κάπου εδώ τελειώσαμε.

Εκτιμώ πολύ το ότι διαβάζεις τη δουλειά μου και εμπιστεύεσαι τα προγράμματά μου​. Με βοηθάς να συνεχίσω να βοηθώ ανθρώπους σαν εσένα και πάνω απ' όλα να σου υπενθυμίζω ότι μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Φύλλις

Σου άρεσε το newsletter; Μοιράσου το με κάποιον/α που ξέρεις ότι ψάχνεται και θα το βρει χρήσιμο. Θα πάρει μόνο 15 δευτερόλεπτα. 🙂

Καινούρια/ος στην παρέα; Γράψου στο newsletter από εδώ (είναι δωρεάν).

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή γράφτηκες στο newsletter μου.

Άρθρα | Podcast | ​Unsubscribe | Θεσσαλονίκη 56 626

Φυλλισοφίες

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου "Φυλλισοφίες": Υλικό και πρακτικές που σε βοηθούν να σκέφτεσαι πιο καθαρά, να παίρνεις καλές αποφάσεις, να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι.